Počinje korizma - 40 dana pripreme za Uskrs

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ČISTA je srijeda ili Pepelnica, dan kojim počinje korizma i traje 40 dana. Vrijeme je to prije Uskrsa obilježeno postom, nemrsom, pokorom i molitvom.

Korizma je vrijeme u kojem se kršćani pripremaju za svoj najveći blagdan - Uskrs. Naziv korizma dolazi od latinske riječi 'quadragesima', odnosno četrdeset, jer traje 40 dana, od Pepelnice pa do Uskrsa. Toliko je dana Isus ostao na Zemlji do uzašašća.

No, broj 40 ima još simboličnih značenja. Naime, nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus se povukao u pustinju u blizini grada Jerihona gdje se pripremao za javno djelovanje i tamo proveo 40 dana. I Mojsije je postio 40 dana na gori Horeb prije nego je išao po ploče s Deset Božjih zapovijedi. Također Prorok Ilija putovao je 40 dana po pustinji.

Mnogi se vjernici u korizmi odriču nečega - poput cigareta, slatkiša, mesa ili loših navika poput psovanja ili svađanja. Korizma je i vrijeme kada se ne ukrašavaju oltari u crkvi te ne sviraju orgulje.

Na Pepelnicu je u crkvama običaj obilježavati vjernike pepelom - simbolom praha iz kojega je prema vjerovanju, čovjek sazdan.

Vrijeme pusta u dijelu Primorja i Gorskog kotara završava danas

Dio Primorja i Gorskog kotara tek će danas, na Pepelnicu, završiti s vremenom pusta. Naravno, zapalit će dežurne krivce za sve loše u protekloj godini.

U Gradu Grobniku, program počinje u 17.30. "To treba vidjeti jer to oni drže po starim tradicijama, pa uglavnom "napakiraju" svima i svakome tko je njihov mještanin u gradu Grobniku. Svašta ćemo čuti što se događalo u ovoj prošloj godini, Bit će jako zanimljivo. Nakon toga zapale svog pusta, osude ga za sve što je napravio ili nije napravio, kako to već biva. Time sve završava, znači na Čistu srijedu ili Pepelnicu završit će karneval u našoj općini", rekla je Gordana Gržetić, direktorica Turističke zajednice Čavle.

U Mošćeničkoj dragi svog krivca za sve loše u prošloj godini na Pepelnicu - lansiraju u zrak. Velika je to završna manifestacija karnevala Opatijske rivijere. "Od 1969. godine Mošćenička draga lansira i pali svoga "Gobota". Program počinje od 18 sati i to trećom smotrom pusnih zastava. Slijedi suđenje, cijela predstava koju je osmislio naš pučki teatar, spektakularni vatromet, a sve posjetitelje Mošćeničke drage poslijepodne očekuje bakalar i ples", najavila je direktorica Turističke zajednice Mošćeničke drage Nensi Dretvić, koja nam je otkrila i kako "Gobo" nakon 40 godina ide u zasluženu mirovinu, pa će se danas objaviti njegov nasljednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara