Počinje zaprimanje zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja

Foto: Guliver Image/Getty Images

AGENCIJA za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju priopćila je kako danas, 1. ožujka, započinje sa zaprimanjem zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja za 2014. godinu.

Zahtjev se popunjava elektronski, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se "papirnato", osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev, poljoprivrednicima će pomoći djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja, Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije na više od 60 lokacija u zemlji.

Novost ove godine je da se poljoprivrednicima ne dodjeljuju nova prava na plaćanja, već koriste prava koja su im dodijeljena prošle godine, ako to žele. Stoga je važno da na zahtjevu za 2014. godinu prijave korištenje prava na plaćanja. Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda, odnosno ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju, imaju mogućnost prijenosa tih prava do 2. travnja, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.

Zahtjevi se primaju do 15. svibnja ove godine. Iznimno za stočare, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze od 3. ožujka do 30. travnja 2014. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara