Podignuta optužnica protiv 29 osoba u BiH zbog pranja novca i utaja poreza

Foto: Tužiteljstvo BiH

TUŽITELJSTVO BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Bešlić Marinka i drugih, kojom je obuhvaćeno ukupno 29 osoba i poduzeća iz više gradova u BiH, optuženih za pranje novca i višemilijunske utaje za koje su oštećeni proračun i građani BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 14 fizičkih osoba i 15 pravnih osoba - poduzeća, sa područja Posušja, Cazina, Prnjavora i Tomislavgrada, koji se terete za kaznena djela pranja novca iz članka 209. KZ BiH, porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ BiH, te porezne utaje iz članka 273. KZ FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navedene osobe se u 22 točke optužnice terete da su, djelujući međusobno i u dogovoru sa optuženim Bešlić Marinkom zvanim "Biličić" (1961) i pravnim osobama - poduzećima "Bešlić" d.o.o. Posušje i "Marjan-commerce" d.o.o. Posušje, te u međusobnim poslovnim odnosima između različitih fizičkih i pravnih osoba, tijekom 2004. i 2005. godine, vršili fiktivni promet robe, sa namjerom pranja novca i utaje poreza.

U međusobnim nezakonitim i fiktivnim transakcijama, u iznosima od 160.000,00 KM do 2.000.000,00 KM, realiziranim između optuženih pravnih i fizičkih osoba, izvršeno je pranje novca u iznosu od oko 21,7 milijuna KM, te utaja poreza od oko 3,6 milijuna KM, za koje su oštećeni proračun i građani Bosne i Hercegovine.

Uz optužnicu je dostavljen opsežan dokazni materijal u čak 26 registratora sa preko 1000 dokaznih materijala i financijske dokumentacije kojom se dokazuju počinjena kaznena djela, javljaju iz Tužiteljstva BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara