Podmetanja na HRT-u: Radmana se ruši i lažnim aferama

Foto: Goran Mehkek / Cropix

GORDANA GRANDOV, bivša rukovoditeljica HRT-ove radne jedinice financije, računovodstvo, plan i analiza, u ponedjeljak se Nadzornom odboru HRT-a, kao što smo pisali, požalila da se nad njom vrši mobbing, te da nadređeni ignoriraju njeno ukazivanje na nepravilnosti u poslovanju.

Posebno teške optužbe Grandov je, u pratnji svog odvjetnika Mladena Gajskog, iznijela protiv HRT-ovog ravnatelja poslovanja Borisa Sruka. Potkrijepila je to dokumentacijom koju je predala Nadzornom odboru, a koja je, kako smo naknadno ustanovili, modificirana tako da ne prikazuje čitavu priču. Određenu dokumentaciju koja joj ne ide u prilog Grandov u svoju prijavu nije uvrstila, a NO-u je predala i nepotpunu kopiju e-mail prepiske sa Srukom.

U prisavskim kuloarima može se čuti da se ne radi o pravoj aferi, već o novom obračunu klanova koji, barem ovoga puta, nema uporište u dokazima. Ovaj napad na Sruka je, čini se, doista perfidan pokušaj da se dodatno destabilizira pozicija aferama načetog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.

Motive takvog napada, u trenutku kada se u javnosti naveliko raspravlja o Radmanovoj smjeni, možda treba tražiti i u odnosu političkih snaga. Naime, od izvora na HRT-u može se čuti da Grandov slovi kao kadar HSLS-a; navodno je bliska s šefom te stranke Darinkom Kosorom, odnedavno šefom zagrebačke Gradske skupštine.

Procedura u natječaju nije prekršena

Razlog zbog kojeg je Grandov odlučila ući u spor sa Srukom, pa tako i s Radmanom, leži u činjenici da nije imenovana rukovoditeljicom radne jedinice računovodstvo i financije. Za direktoricu te radne jedinice na javnom natječaju je izabrana Nataša Drempetić.

Grandov je pred Nadzornim odborom ustvrdila da je natječaj proveden mimo procedure, odnosno da je Drempetić izabrana na direktorsku poziciju s koje ona nikad nije razriješena. Tvrdila je da zapravo nisu ni postojali uvjeti za raspisivanje natječaja jer prije njegove provedbe nije dobila odluku kojom je se imenuje vršiteljicom dužnosti dok se nova direktorica ne izabere na javnom natječaju.

Međutim, dokumentacija koju je Index naknadno dobio na uvid s HRT-a pokazuje kako to nije točno. Spornu odluku Radman je potpisao 5. ožujka, a Grandov je ista odluka uručena dan kasnije. Natječaj je, stoga, proveden transparentno i legalno, a povjerenstvo koje je sudjelovalo u odabiru kandidata jednostavno je zaključilo da je Drempetić - bolji izbor.

Radna knjižica koju je dobio NO je nepotpuna

Nadalje, Grandov je NO-u HRT-a dostavila i presliku Srukove radne knjižice, koja bi trebala dokazati da HRT-ov šef poslovanja nema dovoljno radnog iskustva za tu funkciju. No, kako smo doznali, preslika radna knjižice koju je Grandov dostavila NO-u nije potpuna, odnosno u nju nije upisano svo Srukovo radno iskustvo.

Iako Sruk niti u aktualnoj radnoj knjižici nema upisanih punih deset godina iskustva, koje se tražilo za ravnateljsku poziciju, na HRT-u su mu u iskustvo priznali i rad putem ugovora o djelu iz razdoblja dok je još bio student. Ovakva odluka potkrijepljena je i pismom preporuke Srukovog bivšeg šefa u firmi Ceufin brokers, za koju je kao asistent direktora i financijski analitičar radio 2002. i 2003. godine.

Izostavljena odluka o rebalansu

Čini se da čvrstu osnovu nemaju ni tvrdnje Grandov o nepravilnostima vezano uz organizaciju koncerta HRT-ovog zbora i simfonijskog orkestra u Bruxellesu. Grandov je, naime, 23. svibnja upozorila Sruka da joj je na potpis došao ugovor vezano za organizaciju tog koncerta, koji je održan u sklopu promocije hrvatske kulture uoči ulaska u Europsku uniju.

Ugovor, kako je naznačila u e-mailu, nije željela potpisati, s obzirom da je u njemu stajalo da će organizacija koncerta biti znatno skuplja nego što je to proračunom HRT-a bilo predviđeno. No, Grandov je propustila naznačiti da je dan ranije, 22. svibnja, Radman zajedno s ravnateljima Marijom Nemčić i Srukom potpisao dokument u kojem vrlo jasno stoji da će potrebna sredstva biti osigurana rebalansom.

> "Gordana Grandov nije član HSLS-a, a Darinka Kosora poznaje iz razdoblja kad su radili u istoj tvrtki"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara