Poginuo još jedan mladić iz BiH koji se borio na strani Islamske države

Poginuo još jedan mladić iz BiH koji se borio na strani Islamske države

Foto: FAH

JOŠ JEDAN mladić iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani radikalnih islamističkih skupina poginuo je na ratištu u Siriji, a prema podacima policijskih agencija do sada je na taj način smrtno stradalo 26 bosanskohercegovagčkih državljana, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Obitelj Suada Šabića iz mjesta Bosanska Bojna u općini Velika Kladuša dobila je obavijest kako je on prije tri dana poginuo u Siriji a tu je informaciju prenio mladić iz Sanskog Mosta koji je zajedno sa Šabićem otišao u Siriju.

Prema dostupnim informacijama oni su se ka Siriji zaputili krajem 2013. godine a obitelji navodno nisu ništa znale o njihovim ciljevima.

Šabićev otac Rifet ranije je potvrdio kako mu se sin tek naknadno javio iz Sirije kazavši kako je tamo u jednom vojnom kampu na obuci.

Rifet Šabić je tada ukazao i na povezanost cijelog slučaja sa Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom selefijske zajednice u BiH koji je u rujnu 2014. godine i uhićen zbog poticanja na terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protiv Bosnića je podignuta i optužnica i on sada u zatvoru čeka početak suđenja.

150 državljana BiH pridružilo se teroristima u Siriji

Pozivajući se na izvore iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) "Avaz" navodi kako u njoj i dalje operiraju s brojkom od 150 državljana BiH koji su se otišli boriti na strani islamskih terorističkih organizacija u Siriji.

Prikupljeni operativni podaci govore kako je njih 26 tamo i poginulo.

U BiH su 2014. godine stupile na snagu izmjene kaznenog zakona po kojima je pridruživanje paravojnim postrojbama i sudjelovenje u sukobima u inozemstvu postalo kaznno djelo pa je zbog toga i smanjen broj odlazaka na sirijsko ratište.

"Od stupanja na snagu ovog zakona evidentiran je odlazak oko 30 osoba različitog spola i dobi na strana ratišta kao i povratak (s ratišta) dvije osobe", naveli su iz SIPA-e uz pojašnjenje kako su te dvije osobe bile privedene u sklopu akcije u kojoj je uhićen i Bosnić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara