Poglavar Islamske zajednice BiH: Najveće žrtve IS-a su muslimani

Poglavar Islamske zajednice BiH: Najveće žrtve IS-a su muslimani

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

POGLAVAR Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u srijedu je oštro osudio pogubljenje skupine egipatskih kršćana što su ga počinili pripadnici terorističke organizacije Islamska država ističući kako takvi zločini kompromitiraju islam kao vjeru i cjelokupnu muslimansku kulturu.

U posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Kavazovićeva ureda, reisu-ul-ulema bosanskohercegovačkih muslimana osudio je, uz brutalno ubojstvo 21 egipatskog Kopta, i sva ostala zlostavljanja zarobljenika, teroriziranje civilnog stanovništva i nehumano postupanje prema ljudima.

Kompromitacija islama

"Egzekucije i mučenja ljudi predstavljaju teške zločine i traže ozbiljan odgovor, ne samo kako bi se osudili i zaustavili ovakvi zločini nego i kako bi se otklonili uzroci koji do njih dovode. Stoga nije dovoljno kazniti inspiratore i počinitelje ovih zlodjela nego se treba na međunarodnoj razini zajednički i odgovorno posvetiti otklanjanju uzroka. Muslimanske institucije moraju biti ujedinjene u tom pravcu jer ove zločinačke skupine svjesno rade na kompromitaciji učenja islama, globalnog muslimanskog identiteta i kulture", stoji u izjavi.

Kavazović je također ocijenio kako su najveće žrtve nasilja zločinačkih skupina upravo muslimani, bilo kao izravne žrtve nad kojima se čine zločini ili kao žrtve predrasuda i sumnjičenja na Zapadu i Istoku.

"Islamska zajednica u BiH je, odbacujući i osuđujući radikalizam i nasilje, aktivno posvećena afirmaciji vrijednosti slobode, demokracije i međusobnom uvažavanju i suradnji naroda i religija u njihovoj različitosti", stajalište je reisa Kavazovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara