Pokvario se novi Boeing 787 Dreamliner, jesu li putnici u opasnosti?

Pokvario se novi Boeing 787 Dreamliner, jesu li putnici u opasnosti?

 Foto: Guliver Image/ Getty Images

NASTAVLJAJU se nezgode Boeinga. Novi model zrakoplova iz slavne tvornice, nazvan Boeing 787 Dreamliner, zapalio se na britanskom aerodromu Heathrow u petak. Osoblje aerodroma tvrdi da se dim počeo primjećivati nekoliko sati nakon leta zrakoplova u vlasništvu Ethiopian Airlinesa. Podsjećamo, isti je model dobio tromjesečnu zabranu letenja nakon što se na dva aviona dogodio tehnički kvar vezan uz zagrijavanje visokotehnološke baterije. 

Usprkos činjenici da kvarovi na najnovijem modelu kompanije nikako nisu dobri za reputaciju, veća šteta na tržištu dionica nije pretrpljena. 
 
"Dogodio se unutarnji požar na Boeingu 787 Dreamliner. Zrakoplov je trenutno parkiran nekoliko stotina metara od putničkih terminala", potvrdio je glasnogovornik aerodroma. 
 
Stručnjaci još ne znaju gdje se točno kvar dogodio. Naglašavaju mogućnost da uzrok požara može biti banalan poput, primjerice, ostavljene šalice kave. 
 
Rizik s novim tehnologijama?
 
Novi model Boeinga najrizičniji je poslovni pothvat kompanije u posljednjih dvadesetak godina s obzirom da se pri izradi koristila najnovija, izuzetno skupa, tehnologija. Reuters tvrdi da je u tehnološki razvoj ovog tipa zrakoplova uloženo nevjerojatnih 32 milijarde dolara! Zbog toga je Dreamliner opskrbljen tehnološkim inovacijama koje još nisu u dovoljnoj mjeri provjerene. 
 
Zrakoplov koji se zapalio u petak prvi je Dreamliner koji je poletio  u putničkom prometu nakon tromjesečne suspenzije zbog ranijih problema s baterijom. "Ovo je užasno za Dreamliner, svaki incident koji uključuje vatru katastrofalan je za reputaciju", izjavila je Christine Negroni, novinarka koja piše o zrakoplovnim pitanjima. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Problemima Dreamlinera očito nema kraja. Još je na jednom zrakoplovu uočen tehnički problem zbog čega je u petak iz zraka vraćen na aerodrom.   
 
Čini se da je samo pitanje vremena kada će novi "superavion" oduzeti prve ljudske živote. 
  
Ethiopian Airlines: Nastavljamo letjeti Dreamlinerom
 
Iz etiopske zrakoplovne kompanije izjavili su da nastavljaju putnike prevoziti Boeingom 787 koji se u nekoliko navrata pokvario: "Nismo prisilno morali spustiti ni jedan naš zrakoplov. Incident na Heathrowu dogodio se osam sati nakon slijetanja i nema nikakve veze sa sigurnošću letenja".
 
Na upit o uzroku nesreće iz aviokompanije su poručili da "nema nikakvog kvara koji bi mogao ugroziti sigurnost putnika te da se incident još uvijek istražuje".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara