Policija se ispričala Grahovcu jer nije kršio red i mir

Policija se ispričala Grahovcu jer nije kršio red i mir

Foto: Hina

POLICIJA se ispričala građaninu Marku Grahovcu nakon što je utvrdila da nije počinio ni jedan prekršaj prilikom svog nedavnog prosvjeda protiv nezaposlenosti koji je održao pored mjesta na kojem četiri mjeseca neprijavljeno prosvjeduje dio branitelja.

Zagrebačka policija u četvrtak je privela Grahovca zbog navodnog remećenja javnog reda i mira u Savskoj ulici, što je naišlo na osude dijela javnosti, dok je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio nadzor nad njezinim postupanjem u tom slučaju.

Unutarnja kontrola Ravnateljstva policije utvrdila je da je Grahovac prilikom prosvjeda koristio zakonsko pravo iskazujući nezadovoljstvo radi nezaposlenosti i teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi, rekao je u utorak Ostojić novinarima.

Ministar je dodao da policajci nisu sprječavali Grahovca u prosvjedu, ali su ga upozorili da ne smije kršiti javni rad i mir.

Izazivao je negodovanje pa je priveden

Unatoč višekratnim upozorenjima policajaca, kazao je ministar, Grahovac je glasno izvikivao navode iz transparenata zakvačene na odjeći čime je "izazivao negodovanja pojedinih građana na tramvajskoj stanici kao i branitelja koji prosvjeduju preko puta".

U cilju sprječavanja daljnje eskalacije događaja i mogućeg sukoba između pojednih građana na tramvajskoj stanici kao i dijela prosvjednika policijski službenici su ga sukladno zakonskim ovlastima bez upotrebe sredstava prisile sa službenim automobilom odveli u policijsku postaju zbog sumnje da je prilikom prosvjeda počinio prekršaj protiv javnog reda i mira, kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, utvrđeno je da Grahovac nije prekršio javni red i mir nakon čega je napustio policijsku postaju.

"Moram reći da ono što je za mene važno, policija koliko god je u tom trenutku išla za tim da osigura povoljno stanje javnog reda i mira, trebala je možda upotrijebiti malo više snaga i zaštititi ga da on može i dalje na tom mjestu prosvjedovati", kazao je Ostojić.

Dodao je da je njihova procjena bila da postupe na takav način, objasnivši da u svojoj taktici postupanja policija procjenjuje na koji će način primjeniti svoje zakonske ovlasti.

"Ono što je također napravljeno, policijski službenici su se ispričali Marku Grahovcu u razgovoru direktno s njim. On je sam izjavio da je za njega taj slučaj završen, zahvalio se na tome što su došli, razgovarali i objasnili mu zbog čega su na taj način postupili", rekao je ministar.

Prosvjednik protiv nezaposlenosti držao je bijele gaće u ruci i nosio natpise "Ja imam PTSP od nerada", "Ili posao ili kalašnjikov" i "Karamarko odi doma". Rekao je da ne podcjenjuje branitelje ni njihov doprinos već da se bori za mlade koji su pobjegli iz države, ali je nekima od prosvjednika iz šatora i njihovim simpatizerima zasmetao transparent protiv predsjednika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka te izjava da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lagala i da nema veze s gospodarstvom.

Sudeći prema snimkama s mjesta događaja, mladić je mirno prosvjedovao, ali je svojim natpisima i porukama izazvao nezadovoljstvo i burne reakcije dijela prosvjednika iz šatora i njihovih simpatizera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara