Policija u Fergusonu objavila ime policajca koji je ubio mladog crnca

Foto: Hina

POLICIJA je u američkom gradiću Fergusonu objavila ime svog djelatnika koji je upucao 18 godišnjeg Afroamerikanca, što je pokrenulo nerede u gradu.

Nakon nekoliko dana odgađanja i raznih kontroverzi, policija u Fergusonu objavila je da je policajac Darren Wilson pucao na 18 - godišnjeg Michaela Browna i ubio ga.

Šef policije rekao je kako je policajac mladića zaustavio zbog dojave o pljački u obližnjoj trgovini. Policija je ranije najavila objavljivanje imena osobe koja je pucala, ali se pravdala prijetnjama smrću na društvenim mrežama.

Pridružili se prosvjednicima: Afroamerički časnici smirili prosvjede u Fergusonu

Prosvjedi u američkom gradiću Fergusonu izazvani policijskim ubojstvom nenaoružanog crnog tinejdžera protekli su u noći na petak mirno pošto su dobro opremljene specijalce zamijenile manje policijske snage predvođene novoimenovanim crnim zapovjednikom, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon višednevnih nasilnih rasnih prosvjeda u Fergusonu, predgrađu St. Louisa, u kojima je pričinjena velika materijalna šteta a deseci ljudi uhićeni su zbog pljačke, vandalizma i napada na policiju, guverner Missourija Jay Nixon imenovao je novog zapovjednika lokalne policije Rona Johnsona, Afroamerikanca koji je odrastao u Fergusonu.

Kapetan Johnson je po imenovanju najavio da će imati "drugačiji pristup" prema prosvjednicima, koji su se okupljali svake večeri od subote kada je 18-godišnji Michael Brown ubijen tijekom, kako kažu vlasti, borbe za pištolj i naguravanju u policijskom vozilu. Svjedoci događaja, međutim, kažu da je mladić ubijen kad je bio izvan vozila s rukama podignutim u zrak.

U četvrtak navečer Johnson je s nekolicinom crnih časnika bez posebne zaštitne opreme hodao u masi o više tisuća prosvjednika koji su tražili pravdu za ubijenog tinejdžera, prenosi agencija Reuters.

Ovi prosvjedi naglasili su loše međurasne odnose u Fergusonu, predgrađu St. Louisa s oko 20 tisuća stanovnika u kojem je više od dvije trećine stanovnika crnaca. Brojne udruge za zaštitu ljudskih prava žalile su se u prošlosti da se policija ponaša rasistički, te tražile da se sastav policije uskladi s realnošću - uoči nemira u lokalnoj policiji je od 53 djelatnika bilo 50 bijelaca uz samo trojicu crnaca.

Brojni američki uglednici, od predsjednika Baracka Obame do borca za ljudska prava velečasnog Ala Sharptona, pozvali su na prestanak nasilja, a to su zatražili i roditelji ubijenog mladića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara