Policija uhitila osobu osumnjičenu za paljenje zgrade Predsjedništva i Arhiva BIH

Foto: Index.hr

PRIPADNICI Federalne uprave policije (FUP) u BiH uhitili su u petak jednu osobu koju se sumnjiči da je sudjelovala u paljenju zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH tijekom prosvjeda koji su početkom veljače kulminirali nasiljem i paljenjem zgrada državnih institucija u Sarajevu i u više drugih gradskih središta.

Kako je u petak priopćeno iz FUP-a osoba kojoj su navedeni inicijali N. T. je identificiran kao jedan od sudionika paljevine te ga se tereti za kazneno djelo terorizma i napada na ustavni poredak zemlje za što je predviđena kazna višegodišnjeg zatvora.

FUP navodi da je zajedno s drugim osobama prije mjesec dana uhićeni sudjelovao u napadima i uništavanju državnih institucija. Pripadnici policije na temelju naloga Suda BiH pretražuju više lokacija na području županije Sarajevo, kako bi otkrili tragove i predmete koji mogu poslužiti kao dokazi u kaznenom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nad osobom koja je uhićena provodi se kriminalistička obrada, objavili su iz FUP-a.

U prosvjedima koji su postali nasilni početkom veljače spaljeno je i uništeno više zgrada državnih i županijskih institucija u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i Tuzli.

Prosvjedi se sa znatno manjim intenzitetom i dalje nastavljaju u nekoliko gradskih središta. U Sarajevu je policija danas prvi put nakon trideset dana spriječila blokadu središnje prometnice, koju su redovito blokirali nekoliko sati, te je uhitila tri osobe koje su to pokušale učiniti.

Prosvjednici su se za potporu obratili američkom veleposlanstvu. Šef Misije USAID-a u BiH David Barth obratio se novinarima i kazao da podržava narod i da čuje glas naroda. Izrazio je nezadovoljstvo što policija ne dopušta prosvjednicima da na demokratski način izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara