Političari se prepucavaju oko subvencija prijevoza, a ZET na djeci "trenira strogoću" i dvaput ubire novac od pokaza

Foto: Arhiva

TJEDAN dana već traje agonija djece i roditelja s područja Zagreba i Zagrebačke županije vezana uz javni prijevoz. Kontrolori ZET-a "treniraju strogoću" na osnovnoškolcima i srednjoškolcima, političari se prepucavaju oko toga hoće li učenicima prijevoz biti ili ne biti subvencioniran, a roditelji su prisiljeni iz vlastitih džepova platiti karte čak i onoj djeci kojoj bi besplatan prijevoz trebao biti osiguran, jer ZET odbija dozvoliti besplatnu vožnju ikome sve dok političari ne postignu konačni dogovor i dok im na račun ne sjedne novac od subvencija.

"Crna rupa" zvana mjesec rujan

Ruku na srce, ZET-ovci nikad nisu bili na glasu kao simpatične osobe pune razumijevanja, ali način na kojeg su osnovnoškolce i srednjoškolce dočekali u prvom tjednu ove školske godine, doista je u nekim slučajevima prekršio sve granice normalnog i civiliziranog ponašanja. Roditelji se redom žale na to kako su si kontrolori i vozači ZET-a uzeli za pravo urlati na djecu koja nemaju važeće pokaze, kako ih izbacuju iz autobusa i tramvaja, kako im "pred nosom" zatvaraju vrata i ostavljaju ih na stajalištima...

"Kontrolori stanu na vrata autobusa i ne puštaju djecu unutra bez karte. Traže od njih da kupe karte od šofera, a ne mobitelom, a ako djeca nemaju onda ih ostave na stanici. Šoferi djeci zatvore vrata. Škola je tek jučer počela. Djeca još nisu stigla niti izvaditi potvrde, a kamoli napuniti pokaze", početkom tjedna se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću požalila Snježana iz Zagreba, majka jednog od učenika, koja je od gradonačelnika zatražila i da utječe na ZET-ovce da barem 15-ak dana budu tolerantni, s obzirom da djeca još nemaju svu papirologiju koja im treba da izvade pokaze. Snježana je također zatražila od djelatnika ZET-a da pripaze na svoje ponašanje jer ima, kako kaže, "vulgarnih i bezobraznih, pa čak i onih koji se s putnicima, pa čak i s djecom, verbalno i fizički obračunavaju".

"Nažalost, ne mogu utjecati na vozače autobusa i kontrolore ZET-a jer ne upravljam Zagrebačkim holdingom niti Podružnicama. Ali, mogu pozvati Upravu ZET-a i vozače na razumijevanje i tolerantnost prema školarcima kojima je škola tek počela i treba im vremena da izrade pokaze", odgovorio je Bandić.

Da bi paradoks u ovoj priči bio veći, djeci koja su lani bila korisnici besplatnog javnog prijevoza pokazi bi trebali vrijediti sve do kraja rujna! No, mjesec rujan se zagubio u ZET-ovoj "crnoj rupi" između dviju školskih godina. Lanjski pokazi odjednom više ne vrijede, u što su se tijekom prvog tjedna ove školske godine uvjerili brojni učenici, a papire za nove nemoguće je bilo imati već prvog dana nove školske godine. Roditelji su stoga za mjesec rujan svojoj djeci kartice pokaza bili prisiljeni "napuniti" iz vlastitih džepova, jer djeca nekako moraju putovati do škole. Ovisno o tome je li riječ samo o Gradu Zagrebu ili kombinaciji s nekim od susjednih gradova i naselja te tome je li riječ o osnovnoškolskom ili srednjoškolskom pokazu, iznos se kreće između 90 i 310 kuna!

Oko 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca ostaje bez subvencije prijevoza

Ove godine oko 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca ostaje bez državne subvencije prijevoza. Prema odluci Vlade, pravo na 75 postotnu subvenciju imaju srednjoškolci koji putuju više od pet kilometara. "U odluci je jasno rečeno da se sufinancira međumjesni javni prijevoz, a ako se putuje iz Zagreba u Zagreb, onda to sigurno nije međumjesni prijevoz", pojašnjava Mirela Zagorac iz Ministarstva obrazovanja.

No, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić napominje: "Pojedini učenici do svoje srednje škole putuju čak i do 30 kilometara, a 10, 15 ili 20 je uobičajena pojava".

Ipak, uvjet je da se radi o međumjesnom prijevozu pa zagrebački srednjoškolci ne mogu dobiti subvenciju. "To je nelogično i diskriminirajuće", tvrdi predsjednik vijeća učenika grada Zagreba, Matko Orenda: "Zagreb nije grad, kao što su, bez ikakvog podcjenjivanja, Daruvar ili Bjelovar, da ga se može u potpunosti propješačiti za 30-ak minuta. Određeni broj učenika za dolazak do škole mijenja čak dva ili tri načina transporta".

"Netko u ovom društvu tretira različito učenike, ovisno o tome stanuje li na području Grada Zagreba ili negdje drugdje"

Oko četiri tisuće učenika zagrebačkih srednjih škola koji putuju iz Zagrebačke županije imaju, pak, pravo na subvenciju, iako neki putuju jednako ili čak manje nego kolege im iz Zagreba.

"Kada bi ostala ovakva situacija kakva je trenutno, ispada da kada bi na istoj ZET-ovoj postaji ušao učenik iz Grada Zagreba i učenik iz Zagrebačke županije, vozio se do svoje škole, jednom bi bio subvencioniran prijevoz, a drugome ne. Netko u ovom društvu tretira različito učenike, ovisno o tome stanuje li na području Grada Zagreba ili negdje drugdje", naglašava Lovrić.

Dok se ne razriješi situacija, Zagreb neće realizirati ni subvenciju prijevoza srednjoškolaca iz zagrebačke županije, kaže pročelnik Lovrić, koji očekuje što skoriji odgovor Ministarstva. Tim više što nisu u pitanju neki veliki novci iz državnog proračuna.

Djeci poručuju neka kažu roditeljima da im "sami napune pokaz"

Novac od pokaza za mjesec rujan ZET će po svemu sudeći pokupiti dva puta - jednom od subvencija, drugi put od roditelja. Konkretan primjer za to je Velika Gorica. Grad je donio odluku prema kojoj sufinanciraju besplatni prijevoz: "Velikogorički srednjoškolci u razdoblju rujan - prosinac 2012. godine imat će besplatni međumjesni javni prijevoz. Grad Velika Gorica sufinancirat će, odlukom gradonačelnika, 25 posto cijene mjesečne učeničke karte učenicima kojima Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom sufinancira javni prijevoz sa 75 posto".

"Imamo financijske mogućnosti pomoći našim srednjoškolcima sufinancirajući im cijenu karte s 25 posto i to ćemo i učiniti. Učinit ćemo sve što je moguće da olakšamo troškove roditeljima naših srednjoškolaca i ovo je jedna od tih mjera", istaknuo je ovih dana velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

No, na gradskom prodajnom mjestu ZET-a - autobusnom kolodvoru u Velikoj Gorici, o tome pojma nemaju. Barem tako tvrde. Pa djeci poručuju neka kažu roditeljima da im "sami napune pokaz" te da od besplatnih pokaza neće biti ništa dok se političari ne dogovore i gradski novac ne sjedne na račun ZET-a. Uzmu li se u obzir sva politička prepucavanja oko ove teme, to očigledno neće biti skoro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara