Poruka s Pantovčaka: Mladi su apolitični, nužno je uvođenje građanskog odgoja

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA PANTOVČAKU je održana sjednica Vijeća za socijalnu pravdu s temom građanskog odgoja, čije su uvođenje u obrazovni sustav od iduće školske godine podržali svi sudionici, uz poneko različito mišljenje vezano uz njegov sadržaj.

Građanski odgoj od prošle školske godine eksperimentalno se provodi u 12 škola, a rezultati su već vidljivi, ističe sukreatorica kurikuluma Vedrana Spajić-Vrkaš sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. "Dobili smo prve rezultate nakon godinu dana praćenja. Značajno je poboljšan odnos među učenicima, također između nastavnika i učenika. Učenici vode puno više računa kako se odnose međusobno, sa puno više poštovanja", ističe Spajić-Vrkaš.

Da je građanski odgoj važna stepenica u reformi našeg obrazovnog sustava, smatra i predsjednik Ivo Josipović. "Uvođenje građanskog odgoja od izuzetnog je značaja, budući da istraživanja pokazuju visok stupanj apolitičnosti mladih generacija i nisku participaciju u životu zajednice. Isto tako stavovi mladih su često isključiviji od onih koje imaju neke starije generacije", poručio je Josipović.

Istraživanja pokazuju iznimno nisku političku pismenost mladih ljudi, od kojih mnogi ne razlikuju osnovne političke pojmove, naglasila je Emina Bužinkić iz Mreže mladih. "Mladi ljudi u velikom broju slučajeva ne razlikuju vlast od opozicije. Rijetko znaju prepoznati ulogu nevladinih organizacija, koje često nazivaju protuvladinim organizacijama. Primjerice samo 15 posto maturanata mogu prepoznati koje su institucije dio javne uprave, ili prepoznaju da centri za socijalnu skrb nisu nevladine organizacije", kazao je Bužinkić.

Iako su se svi sudionici današnje rasprave složili da je građanski odgoj nužan, mogle su se čuti i kritike kako u njegovom sadržaju nedostaje domoljublja ili pak bontona. "Kad odgajate djecu onda ta djeca s tri godine moraju steći kontrolu emocija. To znači ne smiju djetetu koje im se sviđa odgristi uho ili gurnuti prst u oko, to je odgoj za uljudno ponašanje, to vam nedostaje ovdje", rekla je psihologinja Mirjana Krizmanić.

Kako građanski odgoj u obrazovni sustav ulazi od iduće školske godine, odgovorni imaju dovoljno vremena za eventualni popravak programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara