Poslušajte kako nas je Linić lagao prije nego što nas je zadužio za dodatnih 10 milijardi kuna!

Poslušajte kako nas je Linić lagao prije nego što nas je zadužio za dodatnih 10 milijardi kuna!

Foto: Index, Audio: Media Servis 

PRIJE malo više od mjesec dana ministar Slavko Linić na redovitom je godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu izjavio kako se Hrvatska ne namjerava ove godine više zaduživati na inozemnom tržištu. No, unatoč takvoj izjavi ministar Linić jučer nas je dodatno zadužio za 1,75 milijardi dolara. 
 
Rekao jedno, a napravio drugo
 
Zašto je Linić ispred delegata Svjetske banke i MMF-a, kao i hrvatske javnosti govorio jedno, a napravio sasvim drugačije pokušao je danas objasniti zamjenik ministra financija Boris Lalovac gostujući u emisiji Hrvatskog radija. 
 
"Vlada je procijenila da je razdoblje do Nove godine povoljnije za zaduživanje zbog popustljive monetarne politike američke središnje banke. Iduće se godine, naime, očekuje smanjenje poticaja američkog Feda, zbog čega bi kamate i prinosi na svjetskim financijskim tržištima mogli porasti", rekao je Lalovac u emisiji. 
 
Poslušajte kako nas je lagao
 
Valja naglasiti da izjava ministra Linića iz Washingtona datira od 13. listopada ove godine, pa zbilja čudi brza reakcije Vlade koja je u 20 dana shvatila da će politika američke središnje banke biti popustljiva? Štoviše pred odlazak u Washigton Linić se obrušio na hrvatske medije koji su pisali da ide u SAD po novo zaduženje. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 

"Za ovu godinu nema više zaduživanja na inozemnom tržištu i očito je da je tu niz dezinformacija. Ova godina planirana je samo s jednim izdanjem obveznica i ono je okončano u travnju. Ostaje nam još domaće financiranje, koje za sada nema nikakvih problema i ide svojim tokom. Iduća godina nije laka", rekao je ministar Linić 10 listopada demantirajući tadašnje napise. No, Lalovac je danas pokušao obraniti Linićeve obmane.

 Povoljno?
 
"Ovo je zaduživanje napravljeno bez road showa, s partnerima koji prate Hrvatsku već duži niz godina prilikom izdavanja obveznica, ovoga puta na američkom tržištu. Iskoristili smo u ovom razdoblju mogućnost za zaduživanje, a vjerojatno iduće godine slijedi road show, kao i inače svake godine" rekao je Lalovac za Hrvatski radio.
 
Podsjetimo kako je Hrvatska nedavno ušla u proceduru prekomjernog deficita i to zbog manjka opće države od 16,3 milijarde kuna. No, prema kriteriju iz Maastrichta i javni dug mora biti ispod 60 posto BDP-a. Bez ovog novog zaduživanja dug je na razini od 56,6 posto BDP-a. 
 
Naglasimo kako je Linić već najavio nova zaduživanja sljedećih godina, a gotovo istu stvar ponovio je danas i Lalovac. 
 
Linić najavio rekorde u zaduživanju 
 
Podsjetimo kako nas je Linić u manje dvije od dvije godine zadužio obveznicama na domaćem i stranom tržištu za više od 35,2 milijarde kuna. Vlada Ivice Račana u četverogodišnjem razdoblju zadužila nas je 3 milijarde manje, a Sanaderovih sedam godina završilo je sa zaduživanjem od oko 40 milijardi kuna, koliko je imala i Jadranka Kosor u dvije i pol godine. Prema najavama, Linić bi mogao biti vrlo skoro hrvatski rekorder.


> Oni su nas uništili!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara