Potresno svjedočenje spašenog Jazida: "Psi proždiru mrtva tijela, ovo nije kriza, ovo je katastrofa"

Ilustracija: Hina

"ŠTO JE gore: Očajnički se boriti za vlastiti život ili gledati kako drugi umiru bez dovoljno hrane i pića?", pitanje je koje CNN postavlja na početku potresne reportaže o desecima tisuća Jazida koje su džihadisti Islamske države protjerali u pustinju.

Jazidi su kurdska skupina koju karakterizira pripadnost specifičnoj religiji - drevnoj preteči Islama. U islamskoj su povijesti često bili proganjani zbog vjere. Najviše ih ima u Iraku, a nešto manje u Armeniji i Njemačkoj. Čitava iračka populacija Jazida u opasnosti je od istrebljenja nakon što je pred brutalnim i krvoločnim islamistima koji ih smatraju štovateljima Đavla pobjegla bez ičega u planine usred pustinje.

Jedan od prognanih Jazida je i 33-godišnji Tariq, koji je CNN-u kazao: "Na svoje vlastite oči sam vidio kako se psi hrane mrtvim tijelima. Ovo nije kriza, ovo je katastrofa".

Ili postani džihadist, ili umri - ili bježi

Tariqova noćna mora započela je oko 9 sati ujutro 3. kolovoza kad je u njegovo rodno selo Tal Benat-Sinjar iz susjednih sela stigla vijest da džihadisti Islamske države samo što nisu stigli do njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Opcija nisu imali puno - mogli su ili ostati u selu, preobratiti se na Islam i postati džihadisti; ostati uz rizik da ih poubijaju ukoliko ne postanu njihovi članovi; ili pobjeći u nadi da će pronaći neko sigurno utočište. Više od 300 obitelji Jazida iz Tariqovog sela odabralo je treću opciju.

Njihovo prvo prognaničko utočište bilo je napušteno ruševno selo u blizini tvornice. No, Islamska država sustigla ih je ondje i dala im ultimatum - ili se preobratite do podneva idućeg dana ili umrite. Jazidi su se tad dali u novi bijeg - u pustoš planine Sinjar, bez ičega.

Džihadisti su opkolili puteve pa povratka natrag nije bilo. Oni koje nisu ubili džihadisti, umirali su u teškim patnjama od gladi i žeđi. Među mrtvima je i Tariqov 80-godišnji otac, koji je umro nakon dva dana na ekstremnoj vrućini bez vode i hrane.

Nije bio jedini. Tariq je ispričao kako je prebrojio između 500 i tisuću tijela, od kojih su neka postala hrana gladnim psima.

Tariq je još s dijelom Jazida uspio prebjeći na sigurno nakon što su irački borci, pripadnici PPK, uspjeli probiti džihadističku blokadu.

U planinama je trenutno, bez hrane i vode, još oko 20.000 jazidskih obitelji. SAD nastavlja s dostavom humanitarne pomoći. Kako navodi Pentagon, SAD je od četvrtka navečer civilima, koji su se bježeći pred džihadistima sklonili u planine na sjeveru Iraka, vojnim zrakoplovima iz zraka spustio pakete s više od 74.000 obroka i više od 56.780 litara pitke vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara