Povjerenici EK: TTIP je prilika koja se ne propušta

Povjerenici EK: TTIP je prilika koja se ne propušta

Foto: Hina

GUARDIAN je objavio članak o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) kojeg potpisuju europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström i povjerenik za financijsku stabilnost Jonathan Hill.

Povjerenici u komentaru ističu da su prioriteti Europske komisije otvaranje novih radnih mjesta i poticanje rasta i da sporazum o trgovini predstavlja važan korak prema ostvarivanju tih ciljeva.

"Rast generiran trgovinom ne traži financiranje javnim novcem, većim porezima ili kreditiranjem, on ne podrazumijeva rizik ili složeno financijsko čarobnjaštvo. Jednostavno govoreći, rušenje barijera da bi se povećala trgovina omogućuje poduzetnicima da pronađu nova tržišta za izvoz i snižava cijene za potrošače," pišu povjerenici čija uloga u pregovorima podrazumijeva određenu dozu pristranosti.

> Europska zastupnica: Ja sam vidjela tajne TTIP-a, on je izgrađen za korporacije a ne građane

Prema kolumni, izvoz iz EU već osigurava oko 30 milijuna dobro plaćenih radnih mjesta, a taj će broj narasti zajedno s ukidanjem barijera koje će Europskoj uniji dugoročno donijeti bilijune eura. Povjerenici pritom tvrde da će sporazum pogodovati upravo malim i srednjim poduzetnicima, a ne korporacijama kao što to upozorava velik dio stručne javnosti.

Povjerenici pregovore oko TTIP-a oslikavaju kao priliku da se ostvare visoki standardi i odbacuju zabrinutost da će se dogoditi suprotno. 

"Mi nikad nećemo dogovoriti sporazum koji bi umanjio naše visoke standarde u sigurnosti hrane, zdravstvu i zaštiti okoliša; ili dozvoliti da na europsko tržište stignu proizvodi koji se danas ne mogu prodavati."

Malmström i Hill pozivaju javnost da pregovore prihvati kao priliku, a ne prijetnju. "Nakon što pregovarači ugovore zadnji nacrt, o usvajanju TTIP-a će odlučivati nacionalne vlasti i Europski parlament," podsjećaju.

Jedno je sigurno, pišu povjerenici, "ako želimo poslove i rast mi moramo poduzeti odgovarajuće korake. TTIP će donijeti novi prosperitet s obje strane Atlantika i dati nam šansu da iskujemo visoke standarde za globalnu trgovinu – to je prilika koja se ne propušta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara