Pravobraniteljice: Referendumsko pitanje o braku je protuustavno

Pravobraniteljice: Referendumsko pitanje o braku je protuustavno

Foto: FaH/Tomislav Pavlek

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatraju da je prijedlog referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka - "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene", protuustavan jer dovodi izvanbračne i istospolne zajednice u nepovoljniji položaj.

Vidović i Ljubičić u zajedničkom priopćenju ističu da je prijedlog referendumskog pitanja protivan članku 14. Ustava, kojim se zabranjuje diskriminacija, te članku 3. Ustava, kojim je propisano da je jednakost (zajedno s nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnosti spolova te poštivanjem prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj, ocjenjuju pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljice naglašavaju potrebu sagledavanja ustavnog teksta kao cjeline, te podsjećaju da se svaka ustavna odredba mora tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka, koje su temelj za tumačenje samog Ustava.

Upravo radi otklanjanja mogućnosti da se u budućnosti voljom većine građana putem neposrednog izjašnjavanja dovedu u pitanje prava pripadnika bilo koje manjine, od izuzetne je važnosti da se prilikom predstojećih ustavnih izmjena predvidi i kako se odredbe Ustava, prvenstveno one koje se odnose na ljudska i manjinska prava, ne mogu mijenjati referendumom, poručuju Vidović i Ljubičić.

Osim toga, očito treba propisati i postupovna pravila za promjenu Ustava kad o toj promjeni neposredno odlučuje narod. Trenutno taj postupak nije uređen ni Ustavom niti zakonom, što je ozbiljan propust kojeg treba ga što skorije ispraviti, upozoravaju pravobraniteljice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara