Pravoslavni vjernici slave Badnjak

Foto: Wikipedia

PRAVOSLAVNI vjernici slave Badnjak. Obilježava se paljenjem badnjaka, te okupljanjem obitelji za posnim večernjim stolom. Uoči Božića poslanicu je uputio poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Na Badnji dan muškarci odlaze u šumu kako bi našli badnjak, mlado hrastovo drvo koje pale u svojim domovima. Ono je ujedno i simbol drveta koje su, po usmenoj predaju, pastiri donijeli Mariji i Josipu da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus, objasnio je vinkovački paroh, protojerej stavrofor Predrag Azap. Običaji, kaže, imaju smisao zajedništva. Zajedničkim bdijenjem oko badnjaka obitelji čekaju ponoć ili jutrenje.

"U našim crkvama i svetim hramovima se služi ili ponoćno bogosluženje ili jutarnje. Onda naši vjernici odlaze u crkvu na molitvu, da bi se po povratku iz crkve mirbožili. Dakle, ove riječi Mir Božji, Hristos se rodi koje svakom žele dobra, zdravlja i spasenja u narednoj godini", istaknuo je Azap.

Na Badnjak se peče i pečenica, pripremaju se i posebni kolači, a jedan od njih je i česnica. U nju se stavlja novčić, a vjerovanje kaže - tko novčić pronađe, pratit će ga blagostanje i bogatstvo tijekom cijele godine.

Središnja svečanost u Vinkovcima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravoslavni vjernici sutra će proslaviti Božić. Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici naglasio je da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravde ne prestaju. Srbima koji tamo žive poručuje da nisu sami i zaboravljeni.

"Radujte se i budite u miru i slozi međusobnoj i sa svima ljudima. Budite u miru s našim svetiteljima i mučenicima", poručio je Irinej.

Pitanje i progon ćirilice "koristi se kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj", kaže Irinej koji je kritizirao i odnos makedonskih te crnogorskih vlasti prema SPC.

Bogoslužja uoči Božića bit će održana u pravoslavnim Crkvama, a u zagrebačkoj Katedrali Preobraženja Gospodnjeg večeras se očekuje i premijer Zoran Milanović. Središnja svečanost proslave pravoslavnog Božića održat će se sutra u Vinkovcima, gdje se očekuju visoki dužnosnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara