Pred parlamentom FBiH prosvjedovalo tek dvjestotinjak nezadovoljnih građana

Pred parlamentom FBiH prosvjedovalo tek dvjestotinjak nezadovoljnih građana

Foto: Hina

VIŠE od dvije stotine ljudi prosvjedovalo je u petak pred sjedištima tijela vlasti Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu protiv teškog gospodarskog i socijalnog stanja te tražilo ostavku entitetske vlade.

Razne neformalne udruge pod nazivom "plenumi građana", nastale nakon prosvjeda u veljači, ranije su pozvale na masovna okupljanja prosvjednika računajući na potporu tisuća sudionika. Međutim, nešto prije podneva odazvao se znatno manji broj nezadovoljnika nego što su organizatori najavljivali i očekivali.

Prosvjednici, od kojih su neki u Sarajevo došli pješice nakon dvodnevna pohoda iz udaljenih gradova poput Tuzle, najprije u se okupili pred sjedištem parlamenta FBiH u kojemu osim službenika nije bilo nikoga drugoga jer nisu bila planirana zasjedanja ni Zastupničkog niti Doma naroda.

"Za socijalnu pravdu" bio je najčešći natpis na transparentima koje su prosvjednici istaknuli.

"Želimo mirno prosvjedovati zbog lošeg socijalnog stanja", kazao je novinarima Almir Arnaut iz tuzlanske neformalne udruge "Velika djeca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgradu parlamenta kao i vlade FBiH okružile su jake policijske snage u nastojanju da spriječe izgrede poput onih koji su izbili 7. veljače kada su nasilni prosvjednici zapalili sjedišta Predsjedništva BiH te županijskih vlada u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru.

Prosvjednike nitko nije saslušao

Prosvjednici koji su se u petak pred sjedištem parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu tražili ostavku entitetske vlade i prosvjedovali zbog lošeg socijalnog i gospodarskog stanja razišli su se nakon nepuna tri sata jer se ondje nije pojavio nitko od dužnosnika s kojima su željeli pregovarati.

Oko 200 sudionika prosvjeda iznijelo je zahtjeve za promjenama kojima bi se poboljšalo ukupno stanje, a to su učinili ispred sjedišta parlamenta jer im je policija zapriječila ulaz u zgradu.

Dio prosvjednika nakon toga je krenuo k središtu grada no policija ih je priječila da prijeđu most na Miljacki kod Skenderije.

Stotinjak najupornijih zatim je promijenilo plan i krenulo u pravcu Vijećnice u starom dijelu grada.

Taj reprezentativni objekt koji je teško oštećen 1992. godine nakon 18-godišnje obnove treba biti svečano otvoren u večernjim satima, a dio prosvjednika najavljuje da će ondje pokušati doći do političara i prenijeti im one poruke koje su već iznijeli pred sjedištem parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara