Predsjednički izbori u Litvi: Dalia Grybauskaite samouvjereno po novi mandat

Predsjednički izbori u Litvi: Dalia Grybauskaite samouvjereno po novi mandat

Foto: Guliver Image/Getty Images

LITAVCI izlaze u nedjelju na predsjedničke izbore na kojima se očekuje pobjeda sadašnje predsjednice Dalije Grybauskaite, a dvojba je jedino hoće li joj to uspjeti već u prvom krugu.

Birališta su otvorena u sedam ujutro po lokalnom vremenu a zatvaraju se u 20 sati.

Uz aktualnu predsjednicu, koja se kandidirala kao neovisna kandidatkinja, još je šest kandidata. Po ispitivanjima javnog mišljenja, Grybauskaite podupire između 40 i 47 posto birača i mogla bi pobijediti u prvom krugu. U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto, drugi krug izbora održat će se paralelno s izborima za Europski parlament 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po anketama se čini da joj ostali kandidati ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Najviše će joj se približiti Zigmantas Balčytis, kandidat socijaldemokrata - najveće stranke u koalicijskoj vladi. On je sada zastupnik Europskog parlamenta, bivši je ministar prometa i financija i kratko je bio vršitelj dužnosti premijera 2006.

Balčytis će također biti vodeći kandidat svoje stranke na izborima za Europski parlament. Ispitivanja javnog mišljenja daju mu između 9 i 12,5 posto. Iako se čini da je on pouzdan kandidat, mnogi su primijetili da izgleda kao da nije previše željan pobjede na predsjedničkim izborima i da očito ima neke druge planove.

Ostali su važniji kandidati gradonačelnik Vilniusa Arturas Zuokas (Građanski pokret za obnovu domovine i budućnost - TAIP) i bivši predsjednik parlamenta Arturas Paulauskas (Laburistička stranka).

Po rezultatima anketa, na treće mjesto je izbio Paulauskas s oko 9,6 posto glasova. On se kandidirao jer smatra da sadašnja predsjednica ne radi dobro. "Ono što radi je kaotično, nedosljedno i bez jasne perspektive. Rezultat toga je podijeljeno biračko tijelo", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara