Predsjednik HUB-a Bohaček: Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankama

Predsjednik HUB-a Bohaček: Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankama

Foto: FAH

ZORAN MILANOVIĆ postupio je suprotno dogovoru s bankama, poručio je u razgovoru za N1 televiziju Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka (HUB).

> Milanović: Fiksiramo tečaj franka na 6,39 kuna, trošak će snositi banke

"Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine", izjavio je Bohaček.

"Mi smo do sada postupali sukladno dogovoru, tako ćemo postupati i dalje. Ako banke budu smatrale da ovo nije u skladu s pravnim normama, same će odlučiti hoće li poduzeti pravne korake", dodao je Bohaček u razgovoru za HRT.

Bankari iznenađeni: "Dogovori su bili u tijeku"

Odluka Vlade da predloži zamrzavanje tečaja švicarskog franka (CHF) na 6,39 kuna na godinu dana iznenadila je bankare, čiji su predstavnici nešto ranije danas u Ministarstvu financija dogovarali s predstavnicima Ministarstva i Hrvatske narodne banke način rješavanja tog gorućeg problema.

Kako Hina neslužbeno doznaje iz nekih bankarskih krugova, ovakva, kako kažu, jednostrana odluka Vlade ih je iznenadila, jer su u tijeku bili dogovori.

Poslijepodne, nakon tehničkog sastanka s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB) direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček izjavio je da su banke spremne na sebe preuzeti udar od povećanja tečaja švicarskog franka tijekom sljedeća tri mjeseca i tako pomoći dužnicima s kreditima indeksiranim u toj valuti, a u međuvremenu treba potražiti trajno rješenje.

"Razmatrali smo moguće prijedloge i iskristaliziralo se da će banke službeno podnijeti prijedlog kratkoročnog rješenja Ministarstva financija, koje će, nadamo se, taj prijedlog objaviti sutra ili preksutra", rekao je Bohaček.

Rok problematičan zbog izborne godine

Kako je Hini neslužbeno rečeno iz bankarskih krugova, financijski efekt i utjecaj na klijente koji imaju kredite u 'švicarcima' bio bi isti i po prijedlogu bankara i Vlade, no banke su predložile dogovor koji podrazumijeva rok od tri mjeseca, što im je povoljnije ne samo zbog troška koji bi snosile uslijed rasta tečaja CHF, nego i zbog toga da se trajno rješenje za takve kreditne dužnike pronađe u kraćem roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok od godinu dana za bankare je problematičan i zbog izbornog ciklusa. Naime, kako kažu pojedini bankari, nakon parlamentarnih izbora krajem godine, nova Vlada će se odmah morati suočiti s tim problemom, jer je upitno koliko će ova Vlada biti motivirana da se za vrijeme njezina mandata nađe trajno rješenje za te kredite.

Bankari prijete tužbama

Iz bankarskih krugova još upozoravaju da je takva odluka po mišljenju pravnika upitna, te ne treba isključiti niti mogućnost da će i država morati nadoknaditi financijsku štetu koju bi eventualno banke mogle imati zbog takve odluke.

Što se tiče sekundarnih negativnih učinaka na poslovanje banaka, Hini je rečeno da se ne očekuje nikakav poremećaju u bankarskom sustavu zemlje.

Istaknuto je da je stabilnost bankarskog sustava i dalje visoka uslijed njegove visoke kapitaliziranosti, no nisu isključeni neki neizravni negativni učinci poput povećanja pravne nesigurnosti poslovanja, a kao posljedica toga, upozoravaju, moguće je da će se i smanjiti kreditni potencijal banka u financiranju gospodarstva ali i države na domaćem tržištu.

Milanović: Fiksiramo tečaj na 6,39 kuna

Podsjećamo, premijer Milanović održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je poručio da će Vlada fiksirati tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna.

"Odlučio sam da Saboru Vlada uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija. Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana", rekao je Milanović.

Banke predlagale rok od tri mjeseca

Podsjećamo, iz Hrvatske udruge banaka (HUB) ranije je rečeno da su spremni kratkoročno, u roku od tri mjeseca, snositi troškove mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarcima. No, predlažu da se nakon tog roka "pristupi izradi modela konverzije za kredite u švicarskim francima, koji će uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika".

S obzirom da je Milanović najavio da će troškove fiksiranja tečaja u narednih godinu dana snositi banke, očito je da su bankari prisiljeni na ustupak od svoje izvorne pozicije. U 14 sati je u Ministarstvu financija započeo sastanak predstavnika Vlade, HNB-a i poslovnih banaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara