Predsjednik Obama o stanju nacije: Najjača svjetska sila mora funkcionirati, dogovorimo se oko proračuna!

Predsjednik Obama o stanju nacije:  Najjača svjetska sila mora funkcionirati, dogovorimo se oko proračuna!

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je nakon ponovnog izbora na poziciju lidera SAD-a u Kongresu održao prvi govor američkoj javnosti o "stanju nacije" u kojem je najviše pažnje posvetio ekonomiji i jačanju srednjeg sloja društva, javlja Agencija Anadolija. Obama se osvrnuo i na mnoga aktualna pitanja, kao što su porezna reforma, zapošljavanje, proračuni za zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, migracije, povećanje proračunskog deficita, te na zakon o kontroli oružja.

Radimo za većinu 
 
"Ustav nas ne čini konkurentima za vlast, već partnerima za napredak zemlje. Moja je zadaća da predstavim stanje zajednice, a zadaća nas svih zajedno je da poboljšamo to stanje", riječi su bivšeg predsjednika Amerike Johna F. Kennedya kojima je Obama započeo govor u Kongresu. Obama je istaknuo da je mnogo razloga zbog kojih će američki narod biti ohrabren stanjem u zajednici.Ističući da je osnovni zadatak američke vlasti da ponovo pokrene motor ekonomskog razvoja, koji će oživjeti i ojačati srednji sloj društva, Obama je kazao da nije bitno tko i odakle dolazi, već da se uspješnim u Americi smatra svako onaj tko osigura napredak.
 
"Naša nedovršena obveza je da radimo za većinu, a ne za pojedince, da nagradimo svaku dobru inicijativu i da otvorimo vrata za uspjeh svakog djeteta ove velike zemlje", naglasio je Obama poručivši da je porezna reforma, kao zajednički proizvod dvije partije, najbolja šansa za otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje budžetskog deficita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Izmjene poreznog zakona
 
"Američki narod zaslužuje ovakvu izmjenu poreznog zakona, koja će zamrznuti zamršenu administraciju malih obrtnika i koja će dati priliku za ulaganja u razvoj i napredak", rekao je Obama pozvavši na ostavljanje partijskih interesa po strani i na rad na uspostavi proračuna koji će biti ulog za bolju budućnost, Obama je istaknuo kako će se morati doći do dogovora koji će omogućiti normalno funkcioniranje "najjače svjetske sile". 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara