Pregovori u zdravstvu ipak neće danas biti gotovi: Važna pitanja još nisu riješena

Foto: Hina

PREGOVORI sindikata u zdravstvu s ministrom Rajkom Ostojićem trebali su danas biti završeni, no to se neće dogoditi jer pojedina važna pitanja još nisu riješena.

Pregovori se nastavljaju u petak, a zapelo je kod za sindikate najvažnijeg djela ugovora- materijalnih prava. "Na potezu su ministarstvo i Vlada", poručuje Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara.

"Na sljedećem sastanku u petak u 10 sati će i sindikati i Vlada doći sa svojim konačnim prijedlozima i o tome ćemo napraviti još jedan krug. Tada ćemo se naravno dotaknuti tog vrućeg krumpira ili kisele jabuke koju moramo pregristi, a to je naravno onaj materijalni dio - pripravnost, dežurstva i uvjeti rada. Vidjet ćemo hoćemo li ugovor potpisati u petak ili će to biti u ponedjeljak, što je izglednije", poručila je Prašnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Liječničkog sindikata Ivica Babić naglasio je kako traže izjednačenje uvjeta rada. "Ako instrumentarka ima 25 posto na uvjete rada, mora imati i kirurg kojem ona asistira. Sada je stanje takvo da kirurg ima 20 posto", rekao je Babić.

Resorni ministar Rajko Ostojić rekao je da će plaće liječnicima biti isplaćene tijekom dana, a evo kako je objasnio kašnjenje. "Razlog je bio vrlo jednostavan, čak i prozaičan. Mi ulazimo u centralni obračun plaća, ulazimo u COP, pa smo u mjesecu rujnu radili usporedbu COP-a iz dosadašnjeg standardnog načina plaćanja i nismo uspjeli do kraja ući u COP. Zato smo kasnili ova dva dana. Petak je 11., danas je 14., dakle, danas i sutra će biti isplaćene. Kako? Sukladno Zakonu u radu i evidenciji o radnom vremenu za mjesec rujan", poručio je Ostojić.

HZZO: Danas će biti isplaćene sve plaće

"Plaće za rujan u zdravstvu počele su se isplaćivati jučer 14. listopada, a danas će biti obavljene sve uplate, i to prema Zakonu o radu i evidenciji o radnom vremenu. Razlog zbog kojeg plaće kasne je prelazak postojećeg sustava na Centralni obračun plaća", kazali su za Index u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara