Preporuke liječnika: Evo kako se ponašati tijekom poplava

Foto: Hina

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je danas preporuke građanima za postupanje tijekom poplave, radi sprečavanja nastanka i širenja zaraznih bolesti.

HZJZ preporučuje građanima da konzumiraju vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodovoda ili flaširanu vodu, kao i da ne koriste hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom već samo suhu ili konzerviranu hranu te hranu koja je termički dobro obrađena.

Pozivaju se građani da pojačaju mjere osobne higijene te da se u slučaju povišene temperature ili nekih drugih znakova bolesti, poput povraćanja, proljeva, bolova u trbuhu, obavezno jave svom liječniku.

Vodu iz vlastitih bunara i pumpi ne konzumirati sve do povlačenja poplavnih voda i provedene dezinfekcije, već koristiti vodu iz alternativne vodoopskrbe (autocisterni ili flaširanu vodu), koja je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, Crvenog križa i sl. i pod nadzorom sanitarne inspekcije i zavoda za javno zdravstvo.

Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunare, potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati 15 minuta.

Ako je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, treba je koristiti samo kao tehnološku vodu, ne smije koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZJZ preporučuje ne konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila ili pokvarila zbog nedostatka električne energije. Može se konzumirati isključivo hrana koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, „suha“ ili konzervirana hrana te hrana koja je dobro termički obrađena. Treba izbjegavati konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

Radi zdravstvene sigurnosti, potrebno je pojačati mjere osobne higijene češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava dostupnih u ljekarni.

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature ili drugih znakova bolesti, uključujući simptome crijevnih zaraznih bolesti (povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu) potrebno se obratiti izabranom liječniku. U slučaju ozljeda obavezno se javiti liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

Nakon povlačenja voda, morat će se sanirati bunari i prostor oko njih uz nadzor i pomoć stručnjaka, očistiti i dezinficirati sve poplavljene objekte i kuće i nakon sušenja zidove zaštiti algicidima, te dezinficirati pokućstvo i sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama.

Po mogućnosti treba očistiti septičke jame radi sprječavanja izlijevanja, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom.

Uklanjanje uginulih životinja potrebno je obavljati u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara