Presrela ga talijanska obalna straža: Napušten brod s 450 migranata pušten da plovi punom brzinom

Presrela ga talijanska obalna straža: Napušten brod s 450 migranata pušten da plovi punom brzinom

Foto: FAH

TERETNI brod Ezadeem koji je napustila posada s oko 450 migranata stigao je u petak navečer u talijansku luku Corigliano u pratnji talijanske mornarice, 48 sati nakon slične operacije koja je dovela do luke još 800 ilegalnih migranata.

U manje od 48 sati talijanska mornarica je intervenirala u pružanju pomoći brodovima s migrantima prepuštenima sami sebi blizu talijanske obale.

Ezadeem, brod dug 73 metra registriran u Sijera Leoneu i namijenjen prijevozu životinja, ušao je u tu kalabrešku luku na jugu Italije oko 23 sata.

Oko 450 ilegalnih migranata nalazi se na brodu, muškarci, žene ali i djeca, istaknula je mornarica ne navodeći njihovo državljanstvo ali su navodno svi sirijskog podrijetla, po talijanskim medijima.

Brod je uočen u četvrtak navečer, očigledno u teškoćama, na oko 80 milja u vodama ispred Crotone.

Napušteni brod plovio punom brzinom

Pomorske vlasti smjesta su kontaktirale brod koji nije odgovorio dok jedna žena među migrantima nije uspjela objasniti situaciju radio-vezom, kazao je kapetan Filippo Marini, glasnogovornik talijanske mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sami smo, nema nikoga, pomozite nam", rekla je ta žena.

Mornarica je prvo kontaktirala islandski brod koji vrši nadzor u Mediteranu, istaknula je europska agencija za nadzor granica EU-a - Frontex.

Prvo nisu mogli ništa učiniti jer je napušteni brod plovio punom brzinom. Tek kad je gorivo potpuno potrošeno pet islandskih mornara uspjelo se popeti na brod i užetom spojiti dva broda.

Tada je vojni helikopter spustio na teretni brod šest pripadnika talijanske obalne straže.

Po stranici marinetraffic.com, specijaliziranoj za praćenje pomorskog prometa, Ezadeen je krenuo iz luke Famaguste na obali Cipra pod turskom kontrolom, nakon što je otplovio iz Tartusa u Siriji.

Službeno mu je pristanište trebala biti luka Sete na jugu Francuske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara