Presuda u SAD-u: Svećenici nisu zaposlenici Katoličke crkve

Ilustracija: AFP

AMERIČKI Okružni sud u Portlandu skinuo je s Vatikana bilo kakvu odgovornost za svećenika koji je proglašen krivim za pedofiliju 60-ih godina prošlog stoljeća.

Jučer je sudac Michael Mosman presudio da se Sveta Stolica "ne može smatrati poslodavcem" svećenika i zbog toga se ne može niti smatrati odgovornom za seksualna zlostavljanje koja su počinili, piše Vatican Insider. U konkretnom slučaju je sudac presudio kako nije bilo nikakvog odnosa "poslodavac - zaposlenik" između Svete Stolice i svećenika zlostavljača.

Crkva navodno tek na kraju doznala za zlostavljanja

Ovaj slučaj je otvoren 2002. godine kada je Katolička crkva optužena zbog djela svećenika Andrewa Ronana, koji je pripada redu servita. Svećenik je 1965. godine zlostavljao 17-godišnjaka, a dokumenti su otkrili da je Ronan zlostavljao i drugu djecu u Chicagu i Irskoj i to punih 15 godina. No, red servita je to držao u tajnosti te je Crkva za zlostavljanja doznala tek kada je svećenik Ronan zatražio izlazak iz svećeništva.

Ronanovi nadređeni su odlučiti prebaciti svećenika prvo iz Benburga u Irskoj u Chicago, a potom i u Portland bez da su lokalne vođe reda ili biskupa upoznali sa ranijim događajima. Sud je pokušavao utvrditi je li Sveta Stolica zaposlila Ronana, kao i je li bila uključena u odlučivao o prebacivanju iz jednog mjesta u drugo te je li bila svjesna njegovog seksualnog zlostavljanja djece. Uz to su pokušali utvrditi i je li Ronan bio zaposlenik Katoličke crkve.

Sud je utvrdio da Vatikan nije bio uključen u cijelu priču sve do 1996. godine kada je biskup iz Portlanda od vatikanske kongregacije zadužene za svećenstvo zatražio izbacivanje Ronana iz svećenstva nakon što je utvrđeno da su optužbe protiv njega točne. Cijeli proces je trajao pet tjedana i nakon njega Ronan više nije bio svećenik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara