Prihodi u turističkim djelatnostima u prvih sedam mjeseci 13,27 milijardi kuna, u odnosu na lani veći za 8,5 posto

Foto: Goran Mehkek/Cropix

IZ MINISTARSTVA TURIZMA su izvijestili kako je u prvih sedam mjeseci 2013. godine ostvareno 8,5 posto više prihoda u turističkim djelatnostima.

"Prema podacima Porezne uprave, u sedam mjeseci 2013. godine ostvareno je 8,5 posto više prihoda u turističkim djelatnostima nego lani. Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja iznosili su u tom periodu 13,27 milijardi kuna.

Gledajući po kategorijama, ukupno su pravne i fizičke osobe u prvih sedam mjeseci ostvarile 5,51 milijardu kuna prihoda (+2,7 posto) u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima, 164,56 milijuna kuna prihoda (+6,9 posto) u kategoriji kampova i prostora za kampiranje, 2,42 milijardi kuna (+28,2 posto) u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, 2,14 milijarde kuna (+27,2 posto) u djelatnosti pripreme i usluživanja pića te 244,65 milijuna kuna prihoda (+3 posto) u kategoriji turoperatora", stoji u priopćenju Ministarstva turizma.
 
"Ostvareni turistički promet dosadašnjeg dijela turističke sezone i prihodi u prvih sedam mjeseci pokazuju pozitivan trend ovogodišnje turističke 2013. godine. Rast prihoda u turističkim djelatnostima prati rast broja dolazaka i noćenja, zbog čega smo itekako zadovoljni jer su financijski pokazatelji ključno mjerilo uspješnosti sezone. Pozitivan utjecaj na ostvarene brojke svakako su imale i investicije u turizam, u koji je ove godine uloženo 2,6 milijardi kuna",  rekao je ministar turizma Darko Lorencin dodajući da sa optimizmom gleda i na post sezonu te da na kraju godine očekuje i rast prihoda od turizma između 2 i 3 posto.

I dok Ministarstvo turizma stalno izvještava o prihodima, rashode se ne spominje, kao ni jedinu brojku koja bi realno mogla pokazati turističke rezultate - ostvareni dobitak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara