Prijatelj ga nazvao gradonačelnikom, Rajko Ostojić odgovorio: Nemoj coprati!

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

ODRŽANA je još jedna akcija Ministarstva zdravlja "Za zdravlje. Danas". Resorni ministar Rajko Ostojić tom je prigodom istaknuo da od 2007. godine postoji program otkrivanja karcinoma dojke, a 2009. godine karcinoma debelog crijeva, od ove godine pokrenuta je akcija otkrivanja karcinoma grlića maternice.

"Prevencija je u biti ključ svega. Dakle, cijeli niz bolesti, a osobito ove tri bolesti ako se otkriju na vrijeme, pacijenti ne samo da su zaliječeni, nego su u potpunosti izliječeni. Primjerice, kolonoskopija spašava život. Ako se polip otkrije, on se odmah tijekom pregleda dijagnosticira, otkloni i pošalje na analizu", istaknuo je Ostojić prilikom predstavljanja ove kampanje kojoj je cilj približiti građanima i široj javnosti preventivne programe triju bolesti, raka dojke, raka grlića maternice i raka debelog crijeva.

Prevencija je ključ svega

Promotivnim materijalima, spotovima, plakatima, razgovorom i individualnim pristupom educira se građane potiče na brigu o zdravlju.

"Ja imam 50 godina. Prvu sam kolonoskopiju napravio prije pet godina, prije mjesec dana sam ponovio i na taj način šaljem poruku i drugima, Kolonoskopija, mamografija, ultrazvuk dojke ili papa test, spašavaju ljudski život. To je u biti odgovornost prema sebi i prema svom zdravlju, a onda naravno i prema društvenoj zajednici", naglasio je ministar, koji ne skriva da je zadovoljan dosadašnjim uspjehom akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala vam što nosite bedževe, što podupirete ovu akciju jer smo u odaziv 20 posto pučanstva Hrvatske otkrili 531 pacijenta s rakom debelog crijeva i njih još 4000 s polipom. Ako odaziv bude 50 posto, onda ćemo sljedeće godine spasiti deset tisuća ljudskih života. To je ključ svega. Spasiti ljudski život i zato su te preventivne akcije vrlo važne", istaknuo je Ostojić, koji je prije nekoliko dana predstavljen kao SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

"Gradonačelnik" Ostojić

Na današnjoj akciji jednom je poznaniku, koji mu je rekao čestitam gradonačelniče poručio: "Nemoj coprati".

Dijalog je tekao otprilike ovako:

"Dragi prijatelju, jesi dobro?"
"Čestitam gradonačelniče"
"A, nemoj coprati", rekao je Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara