Prijetnje smrću novinarima Haaretza: Podržali Charlie Hebdo i odali počast ubijenima u Gazi

Prijetnje smrću novinarima Haaretza: Podržali Charlie Hebdo i odali počast ubijenima u Gazi

Foto: Haaretz

NOVINARI izraelskog dnevnog lista Haaretz zatrpani su prijetnjama smrću zbog ilustracije kojom su odali počast ubijenim novinarima Charlie Hebdoa, ali i novinarima koji su stradali u bombardiranju Gaze.

Nakon tragedije u kojoj je živote izgubilo 10 novinara francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo, Haaretz je na svojim stranicama objavio niz ilustracija i karikatura kojima se referiraju na ovaj događaj. Prikazana ilustracija, s hashtagovima #JeSuisCharlie i #JeSuisGaza i tekstom na hebrejskom "10 novinara ubijeno u napadu na Charlie Hebdo u Parizu, najmanje 13 novinara ubijeno prošlog ljeta u napadu na Gazu" privukla je pozornost izraelskih ekstremnih desničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebooku se najprije oglasio Ronen Shoval, lider neocionističkog pokreta Im Tirzu, koji je zatražio da se zbog navedene ilustracije pokrene istraga protiv urednika Haaretza. Tražio je da ih se sankcionira zbog "defetističke propagande", koja doista jeste kažnjiva prema odredbama izraelskog kaznenog zakona.

Nakon što je Shoval poveo hajku protiv Haaretza, niz njegovih pristaša putem Facebooka uputilo je prijetnje smrću novinarima ovog dnevnog lista. Ovo su samo neke od poruka koje su im upućene: "Moramo Haaretzu napraviti isto što su teroristi napravili u Francuskoj", "Zašto nitko ne napadne Haaretz?", "Neka ih teroristi eliminiraju", "Uz božju pomoć, novinari Haaretza bit će ubijeni baš kao u Francuskoj", "Svi bi trebali krepati", "Teroristi su trebali otići u redakciju Haaretza", "Smrt izdajicama", "Nadam se da će terorizam stići i do Haaretza"...

Uredništvo Haaretza nije se povuklo pred prijetnjama. Ekstremistima su uputili sljedeći odgovor: "Nevjerojatno je da u okviru globalne rasprave o slobodi izražavanja i slobodi medija, i to u vrijeme kada se novinari ubijaju zbog korištenja ovih prava, internetski korisnici traže od Haaretza kompletnu cenzuru sadržaja koji im se ne sviđa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara