Prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum o ćirilici

Foto: Hina

GRAĐANSKA inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" prikupila je dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, pokazuje izvješće koje je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru koji treba odlučiti hoće li Ustavnome sudu podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja ili će odrediti datum referenduma.

Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača za raspisivanje referenduma u javnosti poznatijeg kao "referendum o ćirilici" na sjednici Vlade podnio je ministar uprave Arsen Bauk čije je ministarstvo, zajedno s Državnim zavodom za statistiku (DZS) bilo zaduženo za provjeru potpisa.

DZS je, kazao je Bauk, utvrdio da je prikupljeno više od 526.549 pravovaljanih potpisa, što zadovoljava zakonski kriterij od potrebnih 10 posto od ukupnog broja birača.

DZS: Od 598.780 potpisa ima 576.388 vjerodostojnih potpisa

Bauk je naveo kako je u 19 kutija bilo zaprimljeno 7.459 potpisnih knjiga u kojima je bilo ukupno 598.780 potpisa.

DZS je utvrdio da je slučajni uzorak od 500 potpisnih knjiga dovoljan da se metodološki precizno procijeni ukupan broj ispravnih i neispravnih potpisa. Tako je na 40.118 potpisa utvrđeno da je 38.615 ispravno, a 1.503 neispravno.

Uspoređivalo se ime i prezime i OIB ili matični broj na potpisnom listu, pri čemu se ispravnim smatrao onaj potpis kod kojeg su se ta dva podatka poklapala, objasnio je Bauk.

"Temeljem rezultata provjere uzorka, DZS je ocijenio da je u ukupnoj populaciji od 598.780 potpisa ima 576.388 vjerodostojnih potpisa. Isto tako, uz pouzdanost od 99 posto procijenio je da vjerodostojnih potpisa ima više od 526.549, što zadovoljava potreban zakonski uvjet od 10 posto ukupnog potpisa birača", kazao je Bauk.

Dodao je kako nije bilo moguće utvrditi jesu li potpisi prikupljani na propisanim mjestima jer na potpisnim knjigama nema bilješke o tome gdje su potpisi prikupljani.

U HDZ-u uvjereni: Pitanje ćirilice ići će na Ustavni sud

Nakon što su u Vladi utvrdili vjerodostojnost potpisa za refrendum o ćirilici, u HDZ-u su uvjereni da će pitanje biti upućeno Ustavnom sudu.

Da pitanje treba poslati na ocjenu ustavnosti slažu se u najvećoj oporbenoj stranci. Sudjelovat će i u raspravi putem nadležnog odbora, rekao je Davorin Mlakar.

"Gotovo sam siguran, koliko to mogu biti, da će vladajuća većina odlučiti da ovo referendumsko pitanje ide na ocjenu Ustavnom sudu", kaže Mlakar.

Lesar: Ako Sabor odluči ne raspisati referendum, bit će to protuustavno

Laburist Dragutin Lesar smatra da referendumsko pitanje o dvojezičnosti treba poslati Ustavnom sudu. No boji se spekulacija da bi saborska većina mogla odlučiti o neraspisivanju referenduma.

"Ja bih želio da Odbor Saboru predloži da ponuđeno referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Da li će Sabor to prihvatiti, u ovom trenutku teško mi je prognozirati. Postoji navodno i mogućnost ili raspoloženje u vladajućoj većini da Sabor svojom odlukom ne raspiše referendum. Nije stvar da li bi bilo dobro, po meni bi to bila protuustavna odluka Hrvatskog sabora", kaže Lesar.

Još ranije šef Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin najavio je slanje spornog pitanja na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Grbin: Tražit ćemo ocjenu ustavnosti

Nakon što je Vlada prebrojala potpise i zaključila da je inicijativu za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti potpisao dovoljan broj građana, predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) ponovio je kako će predložiti da se o referendumskom pitanju konzultira Ustavni sud.

"Nakon što izvješće Vlade dođe u Sabor, bit će sazvana sjednica odbora za Ustav te će se na njoj razmatrati zahtjev za raspisivanje referenduma. Moj prijedlog će biti da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja", kazao je Grbin novinarima i najavio da će sjednicu sazvati idući tjedan.

Da bi predloženo referendumsko pitanje trebalo poslati na ocjenu ustavnosti suglasni su i HDZ te Hrvatski laburisti.

"Gotovo sam siguran, koliko to mogu biti, da će vladajuća većina odlučiti da ovo referendumsko pitanje ide na ocjenu Ustavnom sudu", kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar koji također smatra da bi Sabor trebao konzultirati Ustavni sud, "jer referendumsko pitanje nije najspretnije izabrano".

Mlakara čudi sporost kojom je Vlada provjeravala potpise, a tvrdi da je Ministarstvo uprave 2010., kad mu je on bio na čelu, u dva tjedna provjerilo potpise na referendumsku inicijativu o Zakonu o radu, te da su tada provjeravani svi prikupljeni potpisi, a ne samo reprezentativni uzorak, kako je sada učinjeno.

I Laburist Dragutin Lesar drži da referendumsko pitanje o dvojezičnosti treba poslati Ustavnom sudu.

"Hoće li to Sabor prihvatiti, u ovom trenutku teško mi je prognozirati. Postoji navodno i mogućnost ili raspoloženje u vladajućoj većini da Sabor svojom odlukom ne raspiše referendum", ustvrdio je Lesar.

Smatra da bi takva odluka Sabora bila protuustavna, odnosno da Sabor može samo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili raspisati referendum.

Vlada je danas utvrdila da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u prosincu prikupio više od 526.549 pravovaljanih potpisa birača za raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili žele li da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Pula: IDS protiv raspisivanja referenduma

 Predsjednik IDS-a Boris Miletić danas je u Puli rekao da se IDS najoštrije protivi raspisivanju referenduma kojim se, kako je istaknuo, "žele umanjiti postojeća prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma u našoj zemlji".

Miletić je održao izvanrednu konferenciju za novinare u Puli pošto je potvrđeno da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Miletić je rekao da u IDS-u duboko vjeruju da temeljna ljudska prava ne smiju biti predmet rasprave jer su ona temeljna načela našeg društva.

"IDS poštuje demokratsku proceduru i pravo građana da iskažu svoj stav i zatraže izjašnjavanje o nekom pitanju, međutim, s druge strane, moderne civilizirane države štite svoje manjine, garantiraju njihova prava i učinit će sve da ona ne budu ugrožena", poručio je Miletić. Dodao je da je obveza IDS-a reći kako je "izrazito protiv održavanja takvog referenduma koji dovodi u pitanje prava nacionalnih manjina".

Po njegovim riječima, "suživot i tolerancija su stupovi istarskoga društva" i IDS se, kako je rekao, "oštro protivi svemu što te vrijednosti na bilo koji način dovodi u pitanje".

"Takav referendum vratit će Hrvatsku sto godina unazad", ocijenio je Miletić, dodajući da je neprihvatljiva činjenica da se voljom većine umanjuju postojeća prava bilo koje manjinske skupine.

To su, smatra on, ključne postavke demokracije, a takvim se potezima otvaraju teme za koje je, kako je rekao, "vjerovao da su za nas kao društvo završena priča".

"Najopasnije je da kao društvo šaljemo opasne poruke koje potkopavaju različitost. Jučer smo govorili o pravima seksualnih manjina, danas govorimo o pravima jedne nacionalne skupine, sutra ćemo govoriti o pravima na vjersku opredijeljenost, a prekosutra o pravima žena i djece", istaknuo je Boris Miletić i poručio da je u Istri stajalište o pitanju manjina bilo uvijek jasno s obzirom na to da je Istra, kako je rekao, "uvijek bila tolerantna, multikulturalna, otvorena i proeuropska regija".

"Zbog toga, poštujući demokratsku proceduru, tražimo da se zahtjev za održavanje referenduma uputi Ustavnome sudu, i isto tako očekujemo da Ustavni sud odbaci takav zahtjev", zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Iljkić: Nije bilo razloga odugovlačiti s procedurom prebrojavanja potpisa

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić izjavio je danas nakon potvrde iz Vlade da je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti kako nije bilo razloga za odugovlačenjem s procedurom prebrojavanja potpisa, jer je riječ o proceduri uređenoj i određenoj zakonima.

Komentirajući današnje izvješće ministra uprave Arsena Bauka, Iljkić je rekao kako je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljno pravovaljanih potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici. Dodao je kako mu je žao što je, kako je rekao, u vezi s tim referendumom "stvoren prostor koji je zloupotrijebljen radi pritiska na Ustavni sud, u čemu su, po njegovu mišljenju, prednjačili članovi vladajuće koalicije s premijerom Zoranom Milanovićem i prvom potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić na čelu.

Iljkić je također ocijenio kako će Stožer za obranu hrvatskog Vukovara - ako vladajuća koalicija odluči referendumsko pitanje uputiti na ocjenu o ustavnosti - imati strpljenja da i to prođe, jer njegovi članovi vjeruju da se zauzimaju za ispravnu stvar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara