Privatna tužba razotkrila rusku "tvornicu trolova"

Privatna tužba razotkrila rusku "tvornicu trolova"

Foto: Hina

TAJNOVITA ruska agencija koja zapošljava ljude da pišu hvalospjeve o vladi i šire propagandu Kremlja u utorak se prvi put našla u javnoj sferi zahvaljujući odluci bivše djelatnice da zadovoljštinu zbog niske nadnice i loših uvjeta rada zatraži na sudu, javlja Guardian

Tužbu je podnijela Ljudmila Savčuk, nekoć zaposlena u Agenciji za istraživanje interneta, u zapadnim medijima nazvanoj "tvornicom trolova", smještenoj na zasad nepoznatoj adresi u Sankt-Peterburgu.

Savčuk tvrdi da je jedna od brojnih ljudi plaćenih da bi pisali pozitivne osvrte i komentare na politiku ruskog predsjednika Putina.

Prema pisanju Guardiana, agencija je posegnula za brzom nagodbom kako bi izbjegla neugodnu pažnju javnosti. Savčuk je na sudu u okrugu Petrogradski zatražila simboličnu kompenzaciju od 10,000 rubalja (oko 1250 kuna), na što je pristala zastupnica obrane Ekatarina Nazarova.

Nazarova je Savčuk ponudila uplatu iznosa na račun i potom brzo izašla iz sudnice ne odgovarajući na pitanja novinara.

"Prvi put izašli iz sjene"

"Ja sam vrlo zadovoljna, oni se pretvaraju da ne postoje i sad su prvi put izašli iz sjene – mi smo vidjeli njihovu predstavnicu. No, ja ću se osjećati kao pobjednica tek kad se tvornica trolova zatvori," komentirala je rezultate ročišta Savčuk koja je za agenciju radila dva mjeseca, da bi u ožujku donijela zavjet o razotkrivanju propagandne operacije.

Promatrači tvrde da agencije poput navedene rade "prljavi posao" Kremlja na internetu, zagađuju prostore za komentiranje na internetskim portalima i manipuliraju javnim mišljenjem na društvenim mrežama.

Fenomen je bio posebno vidljiv na vrhunce krize u Ukrajini, kad su stizala izvješća da agencije šire djelovanje na druga jezična područja i produciraju vlastite fotografije i videozapise.

Ivan Pavlov, odvjetnik koji zastupa interese Savčuk, kaže da je iznenađen rezultatom ročišta održanog u utorak. Predstavnici agencije su izostali na prvom ročištu zakazanom ranije ovog mjeseca da bi utorak "iznenada" prihvatili nagodbu.

"Ja pretpostavljam da su oni ocijenili kako je manje zlo ukoliko prepoznaju opravdanost tužbe i plate kompenzaciju," rekao je Pavlov i najavio da će Savčuk održati sastanak u sjedištu agencije u srpnju i tako pružiti "još jednu priliku da se njene aktivnosti učine transparentnima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara