Probija led među šefovima zemalja Europske unije: Luksemburški premijer ulazi u istospolni brak

Probija led među šefovima zemalja Europske unije: Luksemburški premijer ulazi u istospolni brak

Foto: FAH

LIBERALNI predsjednik luksemburške vlade Xavier Bettel vjenčat će se u petak sa svojim partnerom i tako postati prvi čelnik u Europskoj uniji u istospolnom braku.

Civilno sklapanje partnerstva treba se održati poslije podne u gradskoj vijećnici u Luxembourgu pred Lydiom Polfer, gradonačelnicom prijestolnice i političkom mentoricom Xaviera Bettela.

Mladi 42-godišnji premijer još je u kolovozu 2014. najavio da će se vjenčati s Gauthierom Destenayjem, belgijskim arhitektom s kojim je od 2010. u civilnom partnerstvu. "Zaprosio me i rekao sam 'da'", rekao je za Los Angeles Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjenčanje je najavio dva mjeseca nakon ozakonjenja istospolnog partnerstva i posvajanja djece u takvoj zajednici u Luksemburgu. Zakon je stupio na snagu početkom godine.

Xavier Bettel je zbog brojnih političkih obveza odustao od zajedničkog putovanja. Sljedeći tjedan očekuje ga putovanje na Gospodarski forum u Astani, u Kazahstanu a onda će se pripremati za polugodišnje predsjedanje EU-om od 1. srpnja. Nekoliko dana prije toga održat će se važan europski summit o useljavanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara