Prodanović: Optužbama tužiteljstva na moj račun može povjerovati samo retardirana osoba

Prodanović: Optužbama tužiteljstva na moj račun može povjerovati samo retardirana osoba

Foto: Tomislav Krišto, Damjan Tadić/Cropix

ČEDO PRODANOVIĆ se u svom stanu sastao sa svjedocima tužiteljstva, moglo se čuti na jučerašnjem ročištu za Fimi mediju. U nastavku današnjeg suđenja svjedoči Željka Canjuga iz HDZ-a kojoj je Sanaderov odvjetnik, kako se moglo jučer čuti, sugerirao da ublaži iskaz.

Pavošević portiru isplaćivala plaću na ruke

Prvi je svjedočio bivši portir u zgradi središnjice HDZ-a Danijel Tikvan.

Tikvan je u razdoblju od 2003. do 2011. godine radio bez ugovora na porti, a Branka Pavošević isplaćivala mu je u računovodstvu tri tisuće kuna. On bi potpisao isplatnicu ili bi se potpisao u knjigu, a tako je bilo sve do dolaska Marice Glavaš u računovodstvo. Tada je počela isplata preko računa. Tikvan je rekao da je u nekoliko navrata dobio i božićnice i uskrsnice po tisuću kuna, ali to se nije događalo svake godine.

Druga svjedokinja današnje rasprave na suđenju u aferi Fimi media je Željka Canjuga. Ona je do 2003. godine radila kao daktilografkinja u HDZ-u, a od 2004. u Vladi kao tajnica Ureda predstojnika Vlade.

Paralelno radila za Vladu i HDZ, HDZ i njoj plaćao na ruke

"Dok sam bila na tom mjestu paralelno sam obavljala poslove za HDZ. To su bili tajnički, daktilografski i organizacijski poslovi. Za to nisam imala ugovor već su mi naknadu od 1.500 kuna na ruke odobrili Bianca Matković i Branko Vukelić. Preuzimanje naknada potpisivala sam na isplatnice i u knjigu kod Branke Pavošević. Kad sam 2009. nazvala Pavošević i rekla da mi je premijer na odlasku rekao da ću i dalje nastaviti raditi kao i prije, odnosno da ćemo i dalje raditi za stranku te da će nam se i dalje isplaćivati naknade, ona je rekla da će se javiti, ali to nije učinila. Kada smo premijer i ja razgovarali na ljeto uoči njegovog odlaska, on mi je spomenuo da bih mogla doći kod njega raditi kao tajnica. Bila sam na dogovoru, ali to je sve", rekla je Canjuga.

"Maček je dao ostavku upravo zbog Fimi medije"

U nastavku suđenja svjedočila je Katarina Marković, supruga Ratka Mačeka koja nije željela koristiti blagodat nesvjedočenja.

Marković je radila u mladeži HDZ-a, a potom i u Vladinom Uredu za odnose s javnošću. Nakon parlamentarnih izbora 2008. dala je ostavku zajedno s Mačekom i Miroslavom Kovačićem i to zbog Fimi medije. Naime, rekla je da su upozoravali glavnog tajnika stranke, predsjednika stranke i zamjenicu predsjednika stranke na štetan posao. Marković je kasnije pojasnila da su se Mačeku počeli žaliti direktori marketinških agencija da više od 50 posto poslova dobiva Fimi media, dok su se Kovačiću žalili direktori javnih poduzeća.

Dok je radila u Vladi i dalje je radila u HDZ-u i za to na ruke primala naknadu od 1.500 kuna. Njezin je dojam da je odluku o financiranju donosio predsjednik stranke. Iako je u iskazu Uskoku rekla da je sigurna da je to bio on, Marković je danas rekla da ona to može samo pretpostaviti jer nije sudjelovala na takvim sastancima.

Prodanović: Uskok je Idu Kavelj poslao k meni kako bi isprovocirala moje kazneno djelo


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Željka Canjuga bila jedna od svjedokinja koje su bile na "savjetovanju" u stanu Čede Prodanovića, svjedokinji se obratio i sam Sanaderov odvjetnik upitavši je je li je nagovarao na davanje lažnog iskaza. Sutkinja Ivana Čalić rekla mu je da nema potrebe za takvim pitanjem na što se Prodanović obratio sudu i rekao da zna kako je Uskok svjedokinju Idu Kavelj, koja je jučer svjedočila i koja je također bila kod njega, poslao k njemu kako bi isprovocirala njegovo kazneno djelo, što je zabranjeno.

Na to je reagirala zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak. "Apsolutno je netočno da bi Uskok bilo koga slao na činjenje kaznenog djela jer je itekako svjestan intelektualnih sposobnosti branitelja Čede Prodanovića", rekla je. Dodala je kako se Ida Kavelj obratila Uskoku prije sastanka, nakon što ju je nazvala Bianca Matković. Na primjedbu Prodanovića da su čekali rezultate, Mostečak je rekla da se svjedokinja nakon sastanka njima obratila, ali da oni od nje to nisu tražili. "Sve što je svjedokinja poduzimala je isključivo samoinicijativno", rekla je Mostečak.

Prodanović sutkinji: Ako vjeruju u moje intelektualne sposobnosti, onda ne vjeruju u Vaše

"Ako vjeruju u moje intelektualne sposobnosti, onda ne vjeruju u Vaše", obratio se Prodanović sutkinji Ivani Čalić i rekao da u ovo što tužiteljstvo tvrdi može povjerovati samo retardirana osoba. "Poslali su svjedokinju, nakon toga je ponovno ispitali, a sve po Duhu Svetom? Ja u to ne vjerujem, a siguran sam ni Vi", rekao je sutkinji Prodanović.

Sutkinja Ivana Čalić naglasila je objema stranama da se sud više ovakvim stvarima neće baviti. Prodanović je potom naglasio da se time ne bi bavio da ne vidi pritisak na svoj rad.

"Uljepšavanje iskaza"

Podsjećamo, Idu Kavelj i još tri kolegice iz HDZ-ova ureda u stan Čede Prodanovića pozvala je Bianca Matković. Kavelj je rekla da im je podijelio njihove ranije iskaze i sugerirao kako ih mogu "popraviti". Posebno se osvrnuo na jednu rečenicu iz iskaza Željke Canjuge koja se odnosila na bivšeg premijera Ivu Sanadera pa je Kavelj pojasnila što je Prodanović htio.

"Najviše u smislu, eto ako želite pomoći možete uljepšati svoj iskaz i kazati da ste vi pristupili tome i da je gospodin Sanader onda zajedno s nekim iz tajništva dogovorio ili dobio potvrdu da vam se nastavi isplaćivati. Nešto tako u tom smislu", rekla je Kavelj.

Danas bi u nastavku suđenja upravo Željka Canjuga mogla pojasniti okolnosti ovog sastanka. Osim nje svjedoči još šest svjedoka iz HDZ-a koji su odrađivali poslove za stranku i za to bili honorirani naknadom na ruke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara