Proglašena elementarna nepogoda za grad Buzet i općinu Cerovlje

Proglašena elementarna nepogoda za grad Buzet i općinu Cerovlje

Ilustracija: Čitatelj

ISTARSKI župan Valter Flego proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje grada Buzeta u kojem je orkansko nevrijeme učinilo štetu oko 10,8 milijuna te za općinu Cerovlje u kojoj je orkanska bura na poljoprivrednim kulturama prouzročila štetu oko milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je priopćeno iz ureda župana, područje Buzeta pogodilo je 11. studenoga orkansko nevrijeme koje je prouzročilo veliku štetu na zgradama, infrastrukturi, pokretninama, poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima te na ostaloj imovini, a po prvoj procjeni Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Buzet je pretrpio štetu oko 10,8 milijuna kuna. S obzirom na to da je proračun Buzeta za 2012. godinu bio 43,3 milijuna kuna, ispunjen je uvjet iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave za prošlu godinu.

Istodobno, u općini Cerovlju orkanska bura također je prouzročila veliku štetu na poljoprivrednim kulturama, uključujući i dugogodišnje nasade, te na kužama i gospodarskim zgradama. Najveće štete su na područjima mjesnih odbora Draguća i Grimalda na nasadima maslina, voćaka i vinograda. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta utvrdilo je po prvoj procjeni da je šteta oko milijun kuna. S obzirom na to da je proračun općine za 2012. godinu bio 4,4 milijuna kuna, također su ispunjeni uvjeti iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara