Tjedan u znaku Vidoševića, rebalansa proračuna, referenduma i nevremena

Tjedan u znaku Vidoševića, rebalansa proračuna, referenduma i nevremena

Foto: Hina

PADALA su stabla i krovovi, a pao je i šef Hrvatske gospodarske komore. Ustavni sud je rekao da nema zapreke za održavanje refrenduma, a teške riječi pale su u Saboru.

"Nije Komora, nego camorra, ukinite HGK" - sve su glasniji zahtjevi nakon uhićenja Nadana Vidoševića, čovjeka koji je 18 godina na čelu Komore, osumnjičenog da je 'cappo di tutti cappi' skupine koja je izvlačila milijune.

Skupština Hrvatske gospodarske komore izabrala je za v.d. predsjednice HGK Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra gospodarstva za investicije, konkurentnost i industriju. Vidoševiću pritvor, a imovina, među njima probrane umjetnine, ali i preparirane zvijeri, bit će pod budnim okom države.

"Optužbe su teške, treba ih dokazati na sudu. Mogu se ograničiti na komentar da je to sve skupa zabrinjavajuće", zabrinut je premijer Zoran Milanović, a brinu ga i ekonomski podaci.

Doduše, u one prema kojima je više od 50 posto mladih bez posla ne vjeruje pa s europske konferencije na tu temu, održane u Parizu, poručuje:

"Te statistike su jako varljive".

Brojke ne lažu kada je u pitanju proračun, ministar financija je pripremio rebalans, dug nam raste iznad 60 posto BDP-a, prekomjerni deficit bit će i u '14. i '15.. U '16. bismo mogli vidjeti svjetlo na kraju tunela. U štednju ali i privatizaciju se uzdamo.

"Dug, dug, dug, deficita se lako riješiti", poručuje ministar financija Slavko Linić.

Hoće li se lakše riješiti duga kreditima opterećeni građani? Tomu bi trebao doprinijeti Zakon o potrošačkom kreditiranju, a Vlada nikako da nađe zajednički jezik s bankama. Iznevjerili su dogovoreno, ljutio se Linić.

Zajednički jezik ne nalaze ni građani podijeljeni oko pitanja referenduma o braku. Pale su nade da će ga stopirati Ustavni sud. Sabor nije tražio ocjenu ustavnosti. Ali stiglo je upozorenje - čak i da zajednica muškarca i žene uđe u Ustav, danas-sutra zakonsko rješenje istospolnih zajednica ne može biti dovedeno u pitanje.

Sve glasnija su pitanja čime se financira inicijativa koja je priču pokrenula, a mnogi su ostali zgroženi izjavama o samohranim roditeljima i kako bi Željka Markić radije dala dijete u dom nego istospolnom paru.

"Do sada je bila problem LGBT populacija, sada su problem jednoroditeljske obitelji", komentirala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbi je zastrašujući rad Vlade, pa i odluka da se liječnicima uvodi radna obveza. S druga dva sindikata parafiran je Kolektivni ugovor, a ministar Rajko Ostojić ponavlja - svaki prekovremeni sat bit će plaćen.

Aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo još jednu sjednicu. Iako ne posebno burno, pale su teške riječi:

"Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ, u ime obitelji Sanader, u ime obitelji Vidošević", poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Pala je i krv u Vukovaru, zajedno s dvojezičnom pločom. Nije razlog brutalnost policije kako su optuživali iz Stožera, već kako je izvijestio ministar Ranko Ostojić.

"Krv je pala zbog rakije".

Vukovarac s više od dva promila, prema vlastitom priznanju pao je sam, a policajac koji je štitio poredak dobio zaštitu. Ministar branitelja Predrag  Matić u intervjuu Media servisu konstatira žalosnu činjenicu.

"Kad su ljudi gladni, kad nemaju svoja radna mjesta, onda ih je nažalost, najlakše potaknuti po pitanju nacionalizma i drugih ekstremizama".

Hrvatsku je zgrozila priča o silovanju 17-godišnjakinje koje su počinila petorica mladića sa zadarskog područja, neki i maloljetni. Dvojica su se ranije iživljavala na životinjama.

Sreće je imao dvojac malog zrakoplova koji se srušio blizu Novske. Pilot i putnik su preživjeli.

Početkom tjedna padala su stabla i krovovi. Zadesio nas je Teodor. Ciklona se obrušila na riječko područje, ozlijeđeno je više osoba, a kod Novog Marofa život je izgubio 46-godišnjak na kojeg je palo drvo. Nevrijeme nije poštedjelo ni glavni grad:

"Ja sam kriv, ja sam kriv i kad miš crkne na Jelačić placu i kad drvo pukne i kad se mačka popne na krov", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nakon razornog tajfuna Filipini se bore s humanitarnom katastrofom, svijet pomaže, Papa apelira na pomoć i zaštitu. Ne prestaje Franjo s iznenađenjima i dosjetkama, pa poručuje silnim vidjelicama kako "Gospa ne radi u pošti da bi se javljala svaki dan". U Vatikanu su zabrinuti, jer mafija navodno prijeti katoličkom poglavaru.

Zaprijetili su učenici u Slavonskom brodu i štrajkom se uspjeli izboriti za bolji raspored. Budućnost je na njima, možda se izbore da svijet ili barem Lijepa naša izgleda ljepše nego u tjednu na izmaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara