Programsko vijeće HRT-a: Gojan je u prijenosu inauguracije bila nepristojna prema Kolindi

Programsko vijeće HRT-a: Gojan je u prijenosu inauguracije bila nepristojna prema Kolindi

Foto: FAH

PRIJENOS inauguracije Kolinde Grabar Kitarović bila je glavna tema sjednice Programskog vijeća HRT-a. Radi se o emisiji koju su, podsjećamo, na nož dočekali mediji bliski HDZ-u, a Hloverka Novak Srzić je na Prisavlju pokrenula i peticiju kojom je tražila sankcije za voditeljicu emisije Elizabete Gojan.

> HRT prijeti otkazima Hloverki i Elizabeti Gojan, pobunili se Sindikat novinara i HND

Jedan od potpisnika te peticije je i Jozo Barišić, predstavnik radnika javnog servisa u Programskom vijeću, koji se na današnjoj sjednici žestoko obrušio na Gojan. Kazao je da je emisija bila "ispod svih kriterija", te upitao hoće li i Goran Radman i Saša Runjić odgovarati zbog neprofesionalnog praćenja inauguracije.

"Nakon dulje rasprave u kojoj su iznesene kritike na emisiju, Vijeće je donijelo zaključak kako ocjenjuje da je u emisiji usprkos vrsnoj tehničkoj organizaciji projekta zbog nedostatka uredničke pripremljenosti došlo do iznošenja neprovjerenih podataka, do izostanka stilski neobilježenog načina komentiranja i do neprimjerenih komentara", priopćeno je s HRT-a.

Ritz: Komentari voditeljice bili su nepristojni i neprofesionalni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Kedžo također je istakao da je tijekom prijenosa bilo "neprofesionalizma potaknutog osobnim stavom", na sličan način reagirala je i Neda Ritz.

"Praćenje inauguracije predsjednika je najsvečaniji čin, ono što je neprihvatljivo i nedolično su komentari voditeljice, to je i nepristojno i neprofesionalno i razumijem ljude koji su sa ogorčenjem o tome govorili, mislim da je voditeljica zamijenila svoje emisije", kaže Ritz.

Ivica Maštruko rekao je kako u vezi prijenosa inauguracije podržava priopćenje ravnatelja programa Runjića, u kojem se navodi kako je usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen.

Svim uključenima prijete sankcije

Podsjećamo, u Runjićevom priopćenju stajalo je da "da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen", te da su se "povremeno iznosili neprovjereni odnosno netočni podaci". Elizabeti Gojan kao voditeljici emisije zamjereni su "osebujan autorsko-komentatorski izričaj" i "često odstupanje od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predviđen i uobičajen za ovakve emisije".

Zbog toga čitavoj ekipi koja je radila na prijenosu inauguracije, prema informacijama koje su procurile iz prisavskih kuloara, prijete novčane kazne. Još gore bi mogle proći Gojan i Novak Srzić, koje su u opasnosti čak i da mi glavni ravnatelj HRT-a Radman uruči izvanredne otkaze ugovora o radu, i to zbog neovlaštenog istupanja u medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara