Programsko vijeće: HRT ne smije promicati religiju, ovo je svjetovna država

Programsko vijeće: HRT ne smije promicati religiju, ovo je svjetovna država

Foto: HRT, Index

PROGRAMSKO vijeće HRT-a jednoglasno je prihvatilo izvješće javnog servisa o ostvarenju obaveza koje je HRT preuzeo potpisavši ugovor s Vladom RH. No, iako su svi članovi vijeća podržali prihvaćanje izvješća, zamjerki je ipak bilo.

Podsjećamo, prema aktualnom ugovoru HRT-a i Vlade RH, javni servis dužan je jednom godišnje dokazati da ispunjava zadana programska načela i javne usluge. Programsko vijeće zaključilo je da HRT "u najvećem dijelu ispunjava ugovorom propisane obveze", ali iznijelo je i niz primjedbi.

Maštruko: Zadatak javne televizije ne može biti promicanje religije

Nina Obuljen, predsjednica Programskog vijeća, smatra da HRT u svom programu nema dovoljan udio programa za djecu i mlade. Također, istaknula je da su u 2013. godini neke emisije ukidane ili pokrenuta bez odgovarajućeg objašnjenja što si javni servis, smatra Obuljen, ne bi smio dopuštati.

Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu i umirovljeni sociolog religije, posebno je naglasio problem promicanja dominantne katoličke religije od strane HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svjetovnoj državi ne može biti zadatak javne tv promicanje religije, javna tv ne smije imati obvezu promicanje ideologije niti religije. Bilo bi normalnije da formulacije budu obveze poznavanja religije", rekao je Maštruko.

Nedu Ritz najviše brine vjerodostojnost HRT-ovog informativnog programa, posebno Dnevnika. Ritz smatra da se voditelji Dnevnika, kako središnjeg, i podnevnog i večernjeg, ne bi smjeli mijenjati kao na pokretnoj traci.

"Čestim izmjenama voditelja i urednika poljuljana je vjerodostojnost, stoga je zabilježen pad gledanosti", kaže Ritz.

Predsjednik Crvenog križa brani Crveni križ

Iako se radilo o izvještaju koji se odnosi na 2013. godinu, Josip Jelić imao je potrebu osvrnuti se na recentne medijske izvještaje o aktivnosti Crvenog križa i uskraćivanju pomoći žrtvama poplava u Slavonije. Jelić, osim što sjedi u Programskom vijeću, je predsjednik Crvenog križa.

"Funkcija javne tv je promicanje javnog dobra, poručite to pojedincima, ovo je zamolba da upozorite te ljude ako nemaju stvarnih argumenata", rekao je Jelić, te kazao kako je od 23. do 27. lipnja vođena medijska hajka protiv Crvenog križa, ali i doda da "ovo nije kritika upućena vodstvu HRT-a".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara