Proljetna prognoza Europske komisije: EU se oporavlja, Hrvatskoj predviđen pad BDP-a za 0.6 posto

Proljetna prognoza Europske komisije: EU se oporavlja, Hrvatskoj predviđen pad BDP-a za 0.6 posto

 Foto: European Union

U PROLJETNOJ prognozi Europske komisije (EK) najavljuje se nastavak gospodarskog oporavka u Europskoj uniji nakon njezina izlaska iz recesije prije godinu dana. Očekuje se da će u 2014. rast realnog BDP-a dosegnuti 1,6 % u EU-u i 1,2 % u eurozoni te da će se u 2015. još povećati na 2,0 %, odnosno 1,7 %. Prognoza se temelji na pretpostavci da će države članice i EU provesti dogovorene mjere politike, čime će se potrebno prilagođavanje nastaviti, objavila je danas Komisija.

 "Oporavak je sada očigledan. Došlo je do smanjenja deficita, oživljavanja ulaganja i, što je iznimno važno, stanje u vezi sa zapošljavanjem počelo se poboljšavati. Stalni napori država članica i EU-a u provedbi reformi počeli su davati rezultate. Ove stalne strukturne promjene podsjećaju me na velike prilagodbe koje su u 1990-ima i tijekom sljedećih godina provela gospodarstva središnje i istočne Europe, što je bilo povezano s njihovim pristupanjem EU-u prije točno deset godina. Njihovo iskustvo pokazuje koliko je važno već na samom početku prihvatiti strukturne reforme i ustrajati u njima, bez obzira na izazove pri njihovoj provedbi. U tom duhu ne smijemo umanjiti napore u stvaranju još većeg broja radnih mjesta za Europljane i u jačanju potencijala rasta“, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas.
 
Nakon poboljšanja uvjeta na tržištu rada koje je počelo tijekom 2013., Europska komisija nada se stvaranju još većeg broja radnih mjesta te daljnje smanjenje stope nezaposlenosti (u 2015. iznosila bi 10,1 % u EU-u i 11,4 % u eurozoni).
 
Inflacija bi trebala ostati niska, kako u EU-u (1,0 % u 2014. i 1,5 % u 2015.) tako i u eurozoni (0,8 % odnosno 1,2 %).
 
Smanjenje deficita opće države nastavit će se. U 2014. trebao bi se smanjiti na oko 2,5 % BDP-a u EU-u te na 2,5 % BDP-a u eurozoni. Omjer duga prema BDP-u doseći će svoj vrhunac od gotovo 90 % u EU-u i 96 % u eurozoni, nakon čega će sljedeće godine početi padati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj predviđen pad BDP-a za 0.6 posto
 
Europska komisija izdala je proljetnu gospodarsku prognozu u kojoj Hrvatskoj predviđa pad BDP-a za 0,6%.

U izvješću za Hrvatsku komisija napominje, fiskalni deficit i rastući dug kao utege oporavku. Za Hrvatsku se ove godine očekuje daljnji pad BDP-a od 0,6 posto i to najviše zbog nastavka pada domaće potrošnje od 1,3% i pogoršanja na tržišta rada. Komisija predviđa inflaciju od 0,8%, i rast javnog duga na 69% BDP-a.

Slaba ekonomska aktivnost dovest će do stagnacije na tržištu rada pa se predviđa nezaposlenost od 18%. Deficit bi trebao pasti na 3,8 posto BDP-a, a sljedeće godine na 3,1 posto. Prema predviđanjima EK rast hrvatskog BDP-a od 0,7% očekuje se u 2015, kada se očekuje i pad nezaposlenosti.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara