Prosječna plaća na godišnjoj razini pala za 3,3 posto, a tek slijedi udar na standard nakon Nove godine

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

PROSJEČNA neto plaća u listopadu ostvarila je realan pad od 3,3 posto godišnje. Od ožujka ove godine prosječna neto plaća konstantno bilježi realan pad na godišnjoj razini, koji je u listopadu ipak blago usporen u odnosu na rujnu, doznaje se iz podataka koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Prosječna bruto plaća u listopadu je iznosila 7.890 kune, što je za 146 kuna ili 2,4 posto više nego u rujnu. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća povećana je za 146 kuna (1,9 posto) u nominalnom izrazu, dok u realnom bilježi pad od 2,9 posto.

"Do kraja godine, ali i u sljedećoj godini ne očekujemo realan rast plaća. Nezaposlenost i dalje raste, ne očekujemo zamjetnije poboljšanje trendova u pogledu otvaranja novih radnih mjesta, a u sljedećoj godini očekujemo i dodatno poskupljenje pojedinih proizvoda zbog ukidanja nulte stope PDV-a", smatraju Raiffeisenbank analitičari. Analitičari te banke naglašavaju i kako rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć.

S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara