Prošlo je 20 godina od Martićeva raketiranja Zagreba

Prošlo je 20 godina od Martićeva raketiranja Zagreba

Foto: Hina

NA DAN 2. svibnja 1995. godine, točno prije 20 godina, srpski pobunjenici napali su središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima" kako bi se osvetili za vojni poraz u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo sedmero ljudi.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz dan prije u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić. U tom napadu, koji je ponovljen i idućeg dana, poginulo je sedmero ljudi, a najmanje 176 ih je ranjeno.

Prve eksplozije u gradu čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila sa "zvončićima" ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.Sutradan, 3. svibnja, projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Zbog zapovijedi za napad na Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je za ratni zločin osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

U spomen na taj dan, Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995., koji se nalazi na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice.

Bandić: Ovdje smo u spomen da se to nikad ne zaboravi

U povodu tužne obljetnice na Trgu svibanjskih žrtava gradonačelnik Milan Bandić položio je vijence i zapalio svijeću ispred Spomen ploče te odao počast stradalim civilima.

"Kada je Milan Martić na čelu s paravojnim formacijama i barbarima, ne mogu zvati nego tako, u odmazdu za uspjelu akciju Bljeska raketirao Grad Zagreb. Nažalost, ranjeno je više od 200 ljudi, a sedmero je poginulo. Petero isti dan tog 2. svibnja, a 3. svibnja preminuo je policajac, koji je čistio zvončiće, i u bolnici je preminuo čovjek koji je ranjen prvi dan. Znači, sedam ljudskih života. Ovdje smo u spomen da se to nikad ne zaboravi", poručio je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara