Prosvjedi u Sloveniji: U Mariboru je krenula lavina koja će teško biti zaustavljena!

Prosvjedi u Sloveniji: U Mariboru je krenula lavina koja će teško biti zaustavljena!

Foto: AFP

PROSVJEDI u Sloveniji u kojima je bilo na desetke ozlijeđenih, kako prosvjednika, tako i policajaca, digli su na noge tu državu neposredno uoči sutrašnjih predsjedničkih izbora. Programski direktor i urednik slovenskog Radija 1, Andrej Vodušek, objašnjava nam koliko su razmjeri mjera štednje, rezanja u javnom sektoru te korupcije zbog kojih su se prosvjedi i dogodili.

"U Sloveniji je korupcija prisutan problem. Do sad nije to kao u Hrvatskoj gdje se stvarno počelo obračunavati s time. Nitko nije bio, osim jednog dužnosnika, osuđen. To je dosta velik problem u glavama ljudi, a stalno se hvataju male ribe. Nikada velike", rekao je Vodušek koji se osvrnuo i na izjavu premijera Janeza Janše da je dovoljna šibica da zapali Sloveniju.

"Ta izjava u biti nije daleko od istina. Kad su stvari krenule u Mariboru, pokrenula se lavina koju će sad biti teško zaustaviti. I ako mariborski gradonačelnik odstupi, to vjerojatno neće biti dovoljno. Sad je krenulo i tko zna gdje će završiti", rekao je Vodušek.

Prosvjedi se u Sloveniji nastavljaju u ponedjeljak, a Vodušeka smo upitali strahuju li Slovenci od eskalacije nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi sad pozivaju na mirne prosvjede, ali uvijek postoji grupa ljudi koja te mirne prosvjede pretvori, iako uz neodobravanje ostalih prosvjednika, u neko naselje. Tako da mislim da će se vjerojatno još toga događati. Sad će biti i više ljudi, za ponedjeljak su zakazani prosvjedi u Ljubljani, Mariboru i Celju i vidjet ćemo kako će se to završiti. Vjerojatno će biti još nasilja", smatra Vodušek.

Prije nastavka prosvjeda održat će se slovenski predsjednički izbori, sutra pada odluka - bivši premijer Pahor ili još uvijek aktualni predjsdnik Tuerk.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara