Protuzakonito prodali Energopetrol konzorciju Ina-Mol: Oštetili BiH za skoro 19 milijuna eura

Foto: energopetrol.ba

OPĆINSKI sud u Sarajevu u petak je potvrdio optužnicu protiv devet osoba iz Bosne i Hercegovine koja ih tereti da su na protuzakonit način pogodovali hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL pri dokapitalizaciji odnosno kupnji naftne tvrtke "Energopetrol", prenijeli su lokalni mediji.

Uz članove povjerenstva koje je provodilo natječaj za prodaju 67 posto vlasničkog udjela u "Energopetrolu" na popisu optuženih našao se i nekadašnji predsjednik vlade Federacije BiH Nedžad Branković.

Prodaja većinskog vlasničkog udjela u "Energopetrolu" zapravo je provedena u vrijeme kada je na čelu federalne vlade bio Ahmet Hadžipašić no on je u međuvremenu umro a Brankovića se tereti za nesavjestan rad u službi jer je kao premijer propustio provesti odgovarajući nadzor nad provedbom ugovora o dokapitalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sam Branković je za TV Federacije BiH (FTV) izjavio kako je sve radio po zakonu te kako se ne osjeća krivim no s obzirom da se sudski postupak očekuje odbio je dalje komentirati sadržinu optužnice.

Optužnica se odnosi i na Namika Bušatlića koji je u vrijeme dokapitalizacije "Energopetrola" bio direktor te tvrtke.

On kao i sedam članova povjerenstva za provedbu vladina natječaja i odabir najpovoljnije ponude sada se terete da su Federaciji BiH prouzročili financijsku štetu veću od 37 milijuna konvertibilnih maraka (nešto manje od 19 milijuna eura).

Riječ je o gubicima u poslovanju koje je "Energopetrol" zabilježio nakon što su mu većinski vlasnici postali INA i MOL a tužiteljstvo je na temelju procjene financijskih vještaka zaključilo kako su oni rezultat činjenice da hrvatsko-mađarski konzorcij nije provedo ulaganja na koja se obvezao preuzimanjem većinskog vlasništva nego je vlastite novce zapravo posuđivao sarajevskoj tvrtki i to uz kamatu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara