Prva žrtva grčke krize: Cipru treba financijska pomoć Europske unije

Prva žrtva grčke krize: Cipru treba financijska pomoć Europske unije

Foto: AFP

CIPRU će uskoro trebati financijska pomoć od Europske unije! Potvrdio je to u intervjuu za Financial Times Panicos Demetriades, guverner ciparske narodne banke.

Utjecaj grčke krize na bankarski sustav Cipra, kaže Demetriades, uskoro će postati neizdrživ. Do kraja mjeseca Cipar mora "skucati" najmanje 1,8 milijardi eura za rekapitalizaciju Popularne banke, druge najveće banke na Cipru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Novac za rekapitalizaciju mora doći iz Europe. Teško je zamisliti ikakav drugačiji scenarij", kaže Michalis Sarris, šef uprave Popularne banke. Sarris ističe da međunarodni kreditori već neko vrijeme nevoljko posuđuju Cipru novac zbog čega će morati uskočiti EU sa svojim institucijama.

Kolateralna žrtva grčke krize

Čini se da Cipar postaje prva kolateralna žrtva grčke krize, čiji se konac i dalje ne nazire. Ciparske banke na otpisu grčkog duga izgubile su više od tri milijarde eura.

No, to je samo djelić novca koja Grčka i dalje duguje Cipru; na naplatu i dalje čeka 22 milijarde eura. Koje Ciprani neće tako skoro vidjeti. O kakvom se iznosu radi najbolje svjedoči podatak da godišnji BDP Cipra iznosi 18 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara