Prvi tjedan Ciprasove vladavine obilježio čvrst gard, slijede li promjene?

Prvi tjedan Ciprasove vladavine obilježio čvrst gard, slijede li promjene?

Foto: FAH

ŠALJUĆI konfliktne poruke, nova grčka ljevičarska vlada većinu je prvog tjedna na vlasti pokazivala odlučnost da brani tvrdo stajalište protiv mjera štednje od kojeg su strahovali međunarodni investitori i europski čelnici.

U manje od sedam dana, administracija premijera Aleksisa Ciprasa u Ateni zaustavila je nekoliko planiranih privatizacija, počela pregovore o mogućem otpisu duga, izazvala europske partnere oko sankcija protiv Rusije i zauzela tvrd stav u razgovorima s prvim čovjekom eurozone koji je posjetio Grčku nakon izbora prošle nedjelje.

Atena je tjedan završila pomirljivim tonovima kada je Cipras nazvao predjednika Europske središnje banke i uvjerio ga da Grčka vlada želi dogovor s kreditorima.

U tri dana pad rezervi u bankama od 40 posto

No, tu je umjerenu poruku zasjenio niz poteza prošloga tjedna s ciljem ublažavanja dužničkog tereta koji su u samo tri dana doveli do pada rezervi u grčkim bankama od 40 posto.

Ipak, idućih dana dogodit će se prvi, konkretni testovi kako se Grčka misli pozicionirati u EU-u, uključujući i prema zemljama koje plaćaju njezin dug od 240 milijardi eura.

Ministar financija Janis Varufakis putuje u nedjelju u Pariz, u ponedjeljak u London, a u utorak u Rim. Cipras će se svome ministru priključiti u Rimu, a u srijedu će se susresti s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Prijem u europskim prijestolnicama mogao bi se pokazati puno hladnijim nego kod kuće gdje je Ciprasova Siriza uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima 25. siječnja.

Rim i Pariz hladno spram Sirize

Osobito u Parizu i Rimu posljednjih se dana na novu grčku vladu gleda s ogorčenjem. "U redu je razgovarati o grčkom dugu, o olakšavanju tog tereta. Ali nije u redu opraštati taj dug, jer to znači prebacivanje tereta na francuske porezne obveznike", rekao je u četvrtak francuski ministar financija Michel Sapin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je u nedjelju rekao kako za Grčku nema budućnosti izvan eurozone, ali da je legitimno da zemlja želi razgovarati o tome kako smanjiti teret duga.

Analitičari kažu da bi se tvrda retorika mogla promijeniti kada se grčka vlada suoči s financijskom situacijom države.

Dug stiže na naplatu

Siriza tvrdi da su devizne rezerve dovoljne za otplatu 3.5 milijardi eura kredita u veljači i ožujku, nakon kojih slijedi 1.5 milijarda glavnice i kamata u lipnju te iduće rate od 4.7 milijardi u srpnju i 3.6 milijardi u kolovozu.

"Koliki god bude trošak za javne financije, očekujem umjerenost", rekao je Dimitri Spiropoulos, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Ateni.

Schulz: Dosta je bilo kritiziranja Merkel

Predsjednik Europskog parlamenta Martih Schulz ponovno je u nedjelju pozvao novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da prestane kritizirati njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezinu vladu, objasnivši da je protunjemačka retorika "kratkovidna" i da ne pridonosi napretku.

Schulz je za nedjeljno izdanje njemačkoga lista Die Welt izjavio da je to već rekao na sastanku s Aleksisom Ciprasom prošli tjedan.

"Inzistirao sam na tomu da ublaži retoriku. To ga ništa ne stoji. Ciprasu je sugerirano da prestane napadati Angelu Merkel", rekao je, dodavši da će na kraju upravo njemačka vlada, među ostalima, biti ta koja će mu pomoći.

Njemačka je nakon grčkih izbora održanih prošle nedjelje, koji su na vlast doveli čelnika Sirize istaknula da od Grčke očekuje da cijeni njemački angažman na pomoći u ekonomskim i fiskalnim reformama.

Usto je Njemačka podnijela najveći dio tereta kada je o grčkome dugu riječ. Angela Merkel u subotu je isključila "novo brisanje" duga, koje bi želio Aleksis Cipras.

Martin Schulz, prvi europski dužnosnik kojega je u Ateni u četvrtak primio novi grčki premijer izjavio je da Nijemci nisu jedini skeptici kada je posrijedi aktualni razvoj situacije u Grčkoj, već da je u nedoumici cijeli EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara