Pucnjava na granici: Šumokradice s Kosova ubile srpskog policajca

Screenshot: Google Maps

U VOJNOMEDICINSKOJ akademiji u Beogradu (VMA) jutros je umro tridesetogodišnji pripadnik srbijanske žandarmerije kojeg je noćas u razmjeni vatre na jugu Srbije smrtno ranila grupa šumokradica s Kosova, potvrdili su beogradskim elektroničkim medijima liječnici VMA.

U dva odvojena oružana incidenta sa šumokradicama kod Kuršumlije na granici s Kosovom za manje od 24 sata teško je ranjen pripadnik Žandarmerije MUP-a Srbije, policija je priopćila i da je ranjen jedan šumokradica.

Nakon reanimacije ipak podlegao ozljedama

Liječnici su potvrdili beogradskim elektroničkim medijima da je žandarm ustrijeljen u glavu jutros oko tri sata i nakon reanimiranja lokalnoj bolnici u Prokuplju s teškim ozljedama policijskim helikopterom prebačen je u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu gdje je tijekom prijepodneva podlegao ozljedama.

Prema priopćenju MUP-a Srbije, na području Kuršumlije policija je jučer zatekla skupinu šumokradica s Kosova kad je u razmjeni vatre, prema policijskim izvorima, ranjena jedna od osoba koja je u okolici sela Orlovca sjekla šumu.

I u 2013. godini česti sukobi sa šumokradicama

Policija i žandarmerija bili su u ophodnji granice nakon što su skupine šumokradica s Kosova i prethodnih petnaestak dana primijećene u toj oblasti, a mjesno stanovništvo na području Kuršumlije već godinama se žali da im u sezoni pripreme ogrjeva za zimu grupe kosovskih Albanaca, često i naoružane, kradu šumu.

Tijekom 2013. godine okolici kuršumlijskih sela srbijanska policija je u nekoliko navrata uhitila grupe kosovskih Albanaca s teritorija Podujeva u krađi drva koja su odvozili traktorima.

Srpska vojska i KFOR na granici zbog ubojstva policajca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) i srbijanska vojska pojačat će zajedničke ophodnje nakon ubojstva pripadnika srbijanske žandarmerije, kojega su rano jutros smrtno ranile šumokradice s Kosova na području Kuršumlije u razmjeni vatre u kojoj je stradao i jedan od napadača.

Načelnik glavnog stožera srbijanske vojske Ljubiša Diković i zapovjednik međunarodnih snaga Salvatore Farrina dogovorili su pojačanu nazočnost svojih pripadnika na srbijansko-kosovskoj granici, poglavito u područjima u kojima je posljednjih dana učestala krađa šume.

Generali Diković i Farina dogovorili su u telefonskom razgovoru zajedničku ophodnju "kako bi se spriječile ilegalne aktivnosti na tom području".

Zamjenik kosovskog ministra unutarnjih poslova Saša Rašić izjavio je da to ministarstvo istražuje incident i potvrdio da su šumokradice upali na područje Srbije te da ih kosovska policija pokušava identificirati.

Pripadnik srbijanske žandarmerije umro je u četvrtak ujutro u bolnici u Beogradu nakon što je smrtno ustrijeljen u glavu u razmjeni vatre sa šumokradicama s Kosova na području Kuršumlije, na jugu Srbije.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, na mjestu incidenta je u tijeku očevida bilo i tijelo jednog od šumokradica koji je ubijen u razmjeni vatre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara