Pupovac zbog nastupa Ruže Tomašić izašao iz Sabora: "Ponašate se kao zastupnik u srpskom parlamentu"

Pupovac zbog nastupa Ruže Tomašić izašao iz Sabora: "Ponašate se kao zastupnik u srpskom parlamentu"

Foto: Davor Pongračić / Cropix

SABORSKI zastupnici raspravljali su o konačnoj verziji Zakona o prebivalištu, temeljnog zakona za sređivanje kaotičnog stanja u popisu birača i odjavu stotina tisuća ljudi fiktivno prijavljenih na lažnim adresama.

Najvažnija novina je da policija može sama odjaviti osobu za koju utvrdi da ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, no, za razliku od prvotnog rješenja neće se brisati iz evidencije nego će se samo odjaviti , uz mogućnost ponovnog prijavka. Iz evidencije se neće odjavljivati one koji su u programu povratka, Srbe izbjegle iz Hrvatske kojima kuće nisu izgrađene. HDSSB-ov Dinko Burić tvrdi stoga da zakon diskriminira Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji će svoje biračko pravo na hrvatskim izborima moći ostvariti samo u konzularnim predstavništvima.

Pupovac: Mnogi izbjegli Srbi imaju samo hrvatsko državljanstvo

"S druge strane ćemo i dalje imati činjenicu da će prilikom svakih izbora imati situacije da će hrvatski građani srpske nacionalnosti koji trenutno žive u Republici Srbiji autobusima biti dovođeni ovdje kako bi konzumirali to svoje pravo i lijepo se vratili tamo gdje, mnogi od njih i ne svojom voljom, uistinu žive", rekao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reagirao je na to SDDS-ov Milorad Pupovac, objašnjavajući da za razliku od Hrvata u BiH, Srbi koji su na traktorima izbjegli iz Hrvatske nerijetko imaju jedino hrvatsko državljanstvo.

"Ako ćete tako gledati na stvari i tako izjednačavati ljude, onda naravno da govorite iz predrasuda. I ne samo predrasuda, nego i na temelju licemjerja. I ne samo licemjerja, nego na temelju politike koje ne može čovjek okarakterizirati nego zadržavanje politike etničkog čišćenja koje biste htjeli da postoji i u ovom zakonu; da ovaj zakon bude dodatno sredstvo za cementiranje politike etničkog čišćenja", rekao je Pupovac.

Tomašić napala Pupovca: Po vama izgleda da smo mi za sve krivi

Replicirala je pravašica Ruža Tomašić, optužujući Pupovca da se ponaša kao zastupnik u srpskom parlamentu, a Srbe da snose odgovornost za rat i tvrdeći da svatko mora platiti za svoje grijehe.

"Po vama izgleda da smo za sve mi krivi, da smo sve mi zakuhali, sve su Hrvati zakuhali. Znamo kako je zakuhano i znamo tko treba snositi odgovornost. Idemo čistiti po redu", istaknula je Tomašić.

Ubrzo nakon istupa pravašice, Pupovac je napustio sabornicu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara