Pusić u Kolumbiji savjetuje o razminiranju

Pusić u Kolumbiji savjetuje o razminiranju

Foto: Hina

PRVA potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić stiže u srijedu u službeni posjet Kolumbiji, prvi nekog visokog hrvatskog dužnosnika otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose prije 20 godina.

Glavna tema razgovora bit će razminiranje. Prošle je godine u Hrvatskoj bila kolumbijska šefica diplomacije Maria Angela Holguin Cuellar i posjetila je tvrtku za razminiranje DOK-ING.

"S Kolumbijom smo već uspostavili dobre odnose u različitim područjima, budući da smo ministrici vanjskih poslova Kolumbije tijekom prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj prezentirali neke od naših tvrtki, naročito one koje proizvode strojeve pod parolom 'nemoj slati čovjeka tamo gdje možeš poslati stroj'. DOK-ING je već prodao pet svojih strojeva Kolumbiji", rekla je ministrica Pusić uoči odlaska u Bogotu.

Razgovor o daljnoj suradnji dviju država

Ministrica je istaknula da će se tijekom posjeta razgovarati o daljnjim mogućnostima suradnje, a s obzirom na to da u Kolumbiji već dugi niz godina traje sukob između države i gerilaca razgovarat će se i o potrebi za prenošenjem hrvatskih iskustava reintegriranja ljudi koji su dugo vremena proveli u oružanim sukobu.

U Kolumbiji će u ministričinom izaslanstvu biti i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje i RH Alana.

Osim s ministricom vanjskih poslova Holguin Cuellar, šefica hrvatske diplomacije sastat će se s ministrom obrane Juanom Carlosom Pinzonom Buenom, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja. Hrvatska je, naime, još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja, koji se provode uz potporu MVEP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara