Putin neće pohoditi 70. obljetnicu oslobađanja Auschwitza, upitan i Prag

Putin neće pohoditi 70. obljetnicu oslobađanja Auschwitza, upitan i Prag

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin neći ići u Poljsku na svečano obilježavanje 70. obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz krajem siječnja, a još nije odlučio hoće li sudjelovati na komemoraciji u Pragu, objavio je Kremlj u utorak.

Put u Poljsku krajem siječnja nije na rasporedu ruskog predsjednika, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmiri Peskov.

U pogledu svečanosti koje organizira Europski židovski kongres 26. i 27. siječnja u Pragu i Terezinu, Putin je "primio poziv, ali odluka još nije donešena", precizirao je.

Krajem prosinca Savjet čeških židovskih zajednica je obznanio da se protivi eventualnom dolasku ruskog predsjednika, kojeg je pozvao češki kolega Miloš Zeman na svečanost organiziranu u Češkoj povodom 70. obljetnice oslobođenja Auschwitza.

Kritika Putinova režima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez je naveo da režim predsjednika Putina ne poštuje međunarodne sporazume i dokazuje agresivnost, dok Zapad optužuje Rusiju da vojno podržava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine, što Moskva opovrgava.

Predstavnici 47 zemalja su pozvani na komemoracije u Češkoj. Brojni dužnosnici su potvrdili dolazak, među kojima šef europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednici i zamjenici predsjednika parlamenata 23 zemlje. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bi također trebao doći, a američki predsjednik Barack Obama se ispričao što ne dolazi.

Oko 1,1 milijun ljudi, od kojih oko milijun Židova iz raznih zemalja Europe stradalo je između 1940. i 1945. u nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau na jugu okupirane Poljske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara