Loša vijest za Putina: Nafta bi do kraja tjedna mogla pasti na 40 dolara!

Loša vijest za Putina: Nafta bi do kraja tjedna mogla pasti na 40 dolara!

Foto: Hina

CIJENE nafte na svjetskim tržištima jučer su snažno pale, za oko 6%, na najnižu razinu od proljeća 2009., zbog najnovijih podataka koji pokazuju da je proizvodnja nafte u Rusiji dosegnula rekordnu razinu u posljednjih 25 godina.

Američka nafta pala je ispod 50 dolara za barel, dok je nafta tipa Brent, referentna za europsko tržište, pala ispod 53 dolara.

Dodatni pritisak na cijene došao je i od objave američke kompanije ConocoPhilips da je na njihovom novom polju u Norveškoj krenulo vađenje nafte.

Nafta do kraja tjedna na 40 dolara

Osim toga, Saudijska Arabija, koja je glavna izvoznica nafte snizila je cijene nafte za europske kupce, kako bi sačuvala tržišni udio, dok su zemlje članice OPEC-a snizile cijene po kojima naftu prodaju američkim rafinerijama.

Cijene nafte snažno su pale u odnosu na svibanj prošle godine, kada se američkom naftom trgovalo po 107 dolara za barel, a naftom tipa Brent po 117 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena nafte do kraja tjedna, prema procjenama trgovaca, mogla bi pasti na 40 dolara, nakon objave podataka o američkim zalihama, koja se očekuje u srijedu.

Snažan udarac Rusiji

Ovo je loša vijest za Rusiju jer čak 50% prihoda njihovog državnog proračuna ovisi o nafti i plinu.

Ruski dužnosnici prošlog su tjedna izjavljivali da će Vlada biti prisiljena povećati poreze, dobnu granicu za umirovljenje ili tiskati novac, kako bi se izbjeglo da deficit proračuna izmakne kontroli.

Bez smanjenja troškova proračuna, uz nesigurnost na prihodovnoj strani, ruski proračun bit će u deficitu o 4 bilijuna rubalja. Rezervni proračunski fond bit će potrošen za 18 mjeseci.

Prema sadašnjem tečaju, 4 bilijuna rubalja je 71 milijarda dolara, dok rezervni fond iznosi 89 milijardi dolara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara