Putin uvjetovao primirje "kapitulacijom" oko 8000 ukrajinskih vojnika u Debalcevu

Putin uvjetovao primirje "kapitulacijom" oko 8000 ukrajinskih vojnika u Debalcevu

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin pozvao je ukrajinske vojnike koje su opkolili separatisti u Debalcevu na istoku Ukrajine da polože oružje kako bi u nedjelju mogao stupiti na snagu sporazum o prekidu vatre dogovoren ranije u četvrtak u Minsku.

Separatisti "polaze od načela da će ta skupina položiti oružje" prije prekida vatre, rekao je Putin.

Kontaktna skupina koju čine ukrajinski, ruski i predstavnici Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) uspjela je nakon 16 sati pregovora potpisati s pobunjenicima sporazum o prekidu vatre koji će 15. veljače stupiti na snagu.

"Predstavnici ukrajinske vlade drže da nema nikakva obruča i da će sve ići dosta lako. Od početka u to sumnjam", rekao je Putin.

Koridor za evakuaciju

Borbe u Debalcevu, važnom željezničkom čvorištu, ojačale su od kraja siječnja i ako grad padne bit će to težak novi udarac vladi u Kijevu.

Ruski predsjednik spomenuo je mogućnost otvaranja koridora za evakuaciju ukrajinskih vojnika.

Ocijenio je da su separatisti opkolili između 6000 i 8000 ukrajinskih vojnika. Putinove procjene zanijekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev i ustvrdio da "nema ukrajinskih vojnika opkoljenih u Debalcevu", ali priznaje da je "stanje ondje napeto".

Ranije je Andrej Lisenko, drugi glasnogovornik ukrajinske vojske, ustvrdio da separatisti dovlače teško oružje u Debajcev koji je dio tampon zone dogovorene između Kijeva i pobunjenika te u njemu ne smije biti teškog oružja.

Lisenko tvrdi da je pedesetak tenkova, 40 višestrukih raketnih bacača Grad, Uragana i Smerč i jednako toliko oklopnih vozila prešlo kontrolnu točku rusko-ukrajinske granice Izvarine.

Neprijatelj nastavlja jačati svoje položaje na pola puta između glavnih gradova separatista Donecka i Luhanska, tvrdi Lisenko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara