"Račinovce više nitko ne spominje, a mrtve svinje i dalje leže po selu"

Foto: Čitatelj Indexa

SELO Račinovci prvo se našlo na izravnom udaru vodnog vala nakon puknuća nasipa uz Savu. Dok danima iz Gunje i Rajevog sela stižu nova izvješća o situaciji na terenu, mještani kažu kako se Račinovce, koji su se prvi našli pod naletom vodene bujice, prve i zaboravilo.

"Jučer u Račinovcima. Jedno se priča na TV-u, a drugo radi. Mrtve svinje i dalje su po selu. Račinovce više nitko ne spominje", navodi čitatelj Indexa koji nam je poslao fotografiju iz "zaboravljenog sela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije dovoljno pomagati samo prvih nekoliko dana

Hvalevrijedno je da se gotovo cijela Hrvatska odazvala humanitarnoj akciji za pomoć žrtvama poplava, bilo donacijama u hrani, odjeći i ostalim potrepštinama, bilo novčanim donacijama, bilo ponudom smještaja za one koji su ostali bez domova. No, na poplavljena područja ne smije se brzinski zaboraviti jer nije dovoljno pomagati samo prvih nekoliko dana.

Dok se povuče voda i domovi koji su bili poplavljeni osposobe iznova za život proteći će tjedni i mjeseci. Mnoge su kuće uništene do te mjere da će biti potrebno izgraditi posve nove. A dok će čekati na povratak u svoje domove žrtve katastrofalnih poplava cijelo će vrijeme trebati pomoć dobrih ljudi.

Na Facebook stranici "Smještaj za žrtve poplava" tako se pojavila i inicijativa "kumstva" obiteljima kojima je potrebna pomoć: "Vidim da ima puno ljudi koji bi pomogli smještajem, hranom, novcem, svim i svačim. Postoji još nešto - nakon mjesec dana ta pomoć će biti sve manja i rjeđa, ali ne možemo zaboraviti na te ljude. Zato molim sve vas da se organiziramo, i da se skupi 5 ili 10 hrvatskih obitelji koji bi i dalje pomagale određenoj obitelji iz poplavljenog područja i nakon što mediji pronađu drugu zanimljivost. Da pokušamo konkretno pomoći namještajem, suđem, robom, ručnicima, hranom, posteljinom i čim god možemo. Nazvala bih to nekim `kumstvom`. Često naš novac ili pomoć ode u krive ruke, ali ovako bi se valjda uspjelo nešto više. Nemojte zaboraviti, može se bilo kome dogoditi!", prijedlog je Maje iz Biograda kojeg su mnogi podržali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara